Hvilken type tag er de danske boligejere mest til?

De danske boligejere er til røde og sorte tage. Mange boliger har et tegltag eller et eternittag, og ifølge Kalk- og Teglværksforeningen og Dansk Eternit er næsten alle tage enten røde eller sorte.

De uglaserede tegltage er næsten altid røde. Du kan ind imellem finde enkelte, der er gule eller har en mere rosé-agtig farve, og så er der nogle nye blålige og sort-brændte, der er ved at vinde lidt ind.

I de glaserede er der langt flest af de sorte tegltage, men derefter kommer røde og bordeaux-farvede. Der findes dog også ind imellem enkelte hvide eller grønne.

Historisk set har det nok været 55 procent tage i røde nuancer og 45 procent i sorte. Men i løbet af de sidste 5-10 år har tendensen nok nærmere været 70 procent sorte og 30 procent røde nuancer.

Hvilken farve tag vælger danskerne?

I dag har du muligheden for stort set at vælge lige den farve tag, du har lyst til. Men kun ganske få vælger noget andet end rødt eller sort.

Generelt er vi danskere meget forsigtige. Vi vælger ofte det røde eller sorte tegltag til de eksisterende huse, selvom der faktisk er mange andre muligheder på markedet. Ved nybyggeri løber vi også oftest ind i meget traditionelle farveønsker. Det handler om rød eller sort, uanset hvilken farve huset har., siger Kim Kristensen, medejer af Tagprofferne og direktør for Komproment.

LÆS OGSÅ: Undertage

Er der regler for tagets farve?

Regler er også med til at gøre de danske boligkvarterer røde eller sorte set fra oven. I mange kommuner står det indskrevet i lokalplanen, hvilken farve tag og facade et hus skal have.

Men selv når lokalplanen er mere åben, er vi forsigtige. Her handler det mere om, hvad naboen tænker. Der er ikke mange, der kan lide at skille sig ud ved at vælge et blåt eller grønt tag. Det må gerne være flot, men det skal helst falde ind med de øvrige.

Der er ikke mange, der vil være kendt som dem, der ”bor i huset med det blå tag”. Vi er ikke så gode til at skille os ud fra mængden.

Men vores forsigtighed behøver ikke være et stort problem. Så længe den bunder i god smag og ikke i regler eller en frygt for, hvad andre vil tænke.

Alligevel er det en god idé at tænke sig godt om og tage hensyn til, om taget passer til farven på facade, vinduer og sokkel, inden du vælger en alternativ farve til taget. Evt. kan du spørge en arkitekt til råds.

Grønne tegl skal du eksempelvis bruge med omtanke, for det er de færreste boliger, der vil passe til. Men en bungalow med grønt tagpap kan sagtens fungere fint.

LÆS OGSÅ: Tagformer

Hvilken farve tag til hvilken type hus?

  • Patriciervilla: Glaserede sorte tegl, men gå efter dem, der har det samme udtryk som de gamle originale sortglaserede tegl. Mange patriciervillaer kan også bære røde tegltage.
  • Murermestervilla: Røde vingetegl. Visse murermestervillaer blev i sin tid bygget med skifertage. Det er smukt at føre videre.
  • Byhus: Rødt tegltag eller sort skifer.
  • Landhuset: Stråtag for de ældre landhuse. De nyere landhuse efter andelsbevægelsen bør have tegltag — gerne røde.
  • Typehus 1960-1980: Gråt eller rødt eternittag, men hvis huset er moderniseret, kan sort eller gråt tagpap eller et sedumtag give et meget raffineret udtryk.
  • Funkishus: Mange funkishuse har fladt tag, som er belagt med tagpap. Har taget på funkishuset hældning, bør der vælges gråt eller sort tagpap eller evt. zink. Begge tagmaterialer understreger det meget enkle udtryk for huset.
  • Bungalow: Tagpap i sort, grå eller grøn. For bungalows med en stejlere hældning bør der vælges røde tegl.
Se dit hus med en ny farve tag 

Hos bl.a. Komproment kan du sende et digitalt foto ind af dit hus, der så kan ”lægge en farve tag på”, så du kan se, hvordan dit hus vil se ud med den type og farve tag, du har valgt.

Du tager et digitalt foto af dit hus fra fronten og sender det ind med oplysninger om de ønskede teglsten og farve (f.eks. Viking 13 teglrød). Så går der 1-2 uger, og du får det manipulerede foto tilbage og kan se, hvordan dit hus vil se ud med de ønskede tegl.