Spørg Bolius

Hvor dybt skal kloakledninger graves ned?

Vi har fået bygget et sommerhus i et område med fuld kloakering. Det undre os at kloakledningen fra huset kun ligger i cirka 60 cms dybde, vi forventede at de skulle ned til frostfrit, dvs cirka 90 cm ligesom fundamentet.

Claus T.

Hej Claus

Ledninger i jord skal sikres imod frysning, og det sker normalt ved, at de lægges i fristfri dybde. Den frostfri dybde til løb kan under normale forhold sættes til 0,75 m under terræn. I kældernedgange og lign. (tæt på huset) kan den dog reduceres til 0,4 m.

Frostsikring kan også foretages ved, at der lægges et lag af fugtafvisende isolering over ledningerne.

Normen tillader dog at "tørre" regnvandsledninger ikke lægges i frostfri dybde, men blot så dybt at de ikke ødelægges af ydre påvirkninger, (overkørsler, indkørsler eller lign.).

Man kan så diskutere om de 0,6 meters dybde er nok hos jer. Det ville jeg mene, men det kommer så lidt an på hvor meget I bruger huset over vinterhalvåret ville jeg sige. Altså om der er vand i røret mens det fryser.

Håber det gav svar nok.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden