Spørg Bolius

Hvor koldt må der være i huset ?

I et indlæg fra d. 19.09.2013, Minimum temp. indendørs, skriver Morten Mathiasen bl.a., at: "Jeg ville forsøge mig med omkring 12 grader. Jeg mener ikke, der bør være koldere end det, for så kan vi komme ud i nogle problemer med de ting, du selv nævner: Fugt, skimmelsvamp m.v.

Når man bruger varmepumper - specielt luft til luft pumper til f.eks. at holde et sommerhus frostfrit om vinteren - er "hold-frostfri-funktionen" i næsten alle pumper en temperatur i huset på mellem 8 og 10 grader - enkelte pumper på 5 grader.

Næste indstilling på varmepumper er typisk 16 grader, og så har man jo næsten fuld varme på sommerhuset hele vinteren. Bruger man sine elradiatorer til at holde sommerhuset frostfri, bruger man vel typisk heller ikke en temperatur på 12 grader.

Mener I, at 8 - 10 grader kan give problemer med fugt og skimmelsvamp i f.eks. sommerhuse ?

På forhånd mange tak for svaret.

 Gorm Talman

Hej Gorm

Der er lidt forskel på på sommerhuse og helårsboliger. Jeg kan nok ikke sige det rigtigt, men sommerhuse er ikke nær så sarte overfor kulde, som et helårs hus. Sagt på en anden måde, sommerhuse er "bygget til det".

Så kort fortalt, så er det normalt at sommerhuse står koldere, og ofte helt ned på 5 grader, eller mindre. Men af samme årsag "dufter" sommerhuse nu en gang som de gør, og det kan man som regel leve med.
Sommerhuse vil man helst blot holde frostfri, for ikke ar få frostskader på vandrør mv.

Det er bare anderledes for et helårshus, for der kan man ikke acceptere disse lugte, og det ville være "kriminelt" at skulle vise et hus frem, som lugter! - hvilket var den aktuelle situation, som jeg gav svar til.

For sagt på en anden måde, flere mennesker sover væsentligt koldere end 12 grader om vinteren, i deres soveværelse. Men der kommer så varme på om dagen, og så er det som regel ikke et problem.*

*Mange har så endda problemer med fugt og skimmel af samme årsag, hvis de ikke får varmet ordentligt op om dagen, og/eller får luftet ordentligt ud.
Men for at vende tilbage til før, så bliver der hverken varmet op eller luftet ud, når husene står tomme.

Jeg er helt indforstået med dine oplysninger vedr. varmepumperne, el-radiatorer mv. Men det er også okay at køre ned til 5-8 grader, i sommerhuse!

Håber det giver mening.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden