Du kan spare mange penge, hvis du slukker dit tv i stedet for at lade det stå tændt en del af dagen. Det viser et regneeksempel fra Videncentret Bolius' bog Spar Energi – 50 råd til din bolig.

Hvis du har et af de store fladskærms-tv på 57 tommer, der bruger 600 W, og du slukker det en time ekstra om dagen, vil du spare næsten 500 kr. om året. De nyeste, store fladskærms-tv kan dog have et forbrug på 100-200 W, og så bliver besparelsen noget mindre.

I brugsvejledningen til dit tv, kan du se, hvor stort et strømforbrug det har. Du kan også købe eller låne et såkaldt Sparometer, der kan måle, hvor stort et elforbrug dit tv har – både når det er tændt og står på standby.

LÆS OGSÅ: Tv i soveværelset - godt eller skidt?

Hvad kan du ellers gøre for at spare på strømmen fra dit tv?

  • Sluk på stikkontakten, når du ikke bruger dit tv. Dermed bruger dit tv ingen standby strøm. Brug gerne en elspareskinne, hvor du også sætter tilbehør som harddiskoptager og video til, så ingen af dem står tændt, når de ikke bruges.
  • Find den rigtige lysstyrke. Jo kraftigere skærmen lyser, jo mere strøm bruger det.
  • Undlad quick start-standby, hvis dit tv står på standby. Hvis dit tv er indstillet på quick start-standby, der får tv’et hurtigere i gang, når du tænder for det, kan det bruge 10 W eller mere. Normalt har de nyeste tv et standbyforbrug på højst 0,5 W.
  • Køb et tv med lavt energiforbrug og lille skærm. Vælg et tv med det laveste mulige energiforbrug, når du køber nyt – gå efter et tv med energimærke A+ eller A. Jo mindre skærm et tv har, jo mindre el bruger det.