Spørg Bolius

Hvordan finder vi den rigtige plantetype til hækken - når vækst og højde angives forskelligt?

Hej Bolius

Jeg har søgt på nettet efter disse laurbærkirsebær af typen Novita!
Men oplysningerne er total forvirrende. Højde varierer fra 2.5m Maks til 10m Maks og ligeså bredde.
Vi skal plante 60m som min skal blive 4m høje!
Vi kan ikke finde et leksikon over denne specifikke afart kan i hjælpe med info?

Venlig hilsen bp

Hej  bp
 
Jeg kan godt forstå forvirringen. Afvigelserne i beskrivelserne af planternes forventede størrelse skyldes ofte, at nogle beskrivelserne ikke bliver ”oversat” til danske forhold. Dvs. at beskrivelsen af plantens forventede størrelse kan være beskrevet ud fra, at den står i et andet klima. Dette sker ofte for planter, der importeres til danske planteskoler fra fx Holland eller Tyskland. De danske producenter er ofte bedre til at ramme den forventede størrelse, da de dyrker de samme arter og sorter, men under danske forhold og kender derfor planternes potentiale her.
 
Man skal dog stadig huske, at beskrivelserne og forventningerne ofte er beskrevet ud fra at planten vokser under de bedste forhold, der kan tænkes i vores klima. Der kan altså igen være forskel på hvordan den enkelte plante udvikler sig, alt efter hvor den gror i Danmark og hvordan den bliver passet. Jordtype, vind- og vandforhold samt andre ydre påvirkninger kan altså have betydning for, hvordan planterne udvikler sig det enkelte sted.
 
For at finde den rette plante til jeres projekt, kan det være en god ide at få en gartner, have- eller landskabsarkitekt ud og kigge på forholdene og rådgive jer om den bedste løsning. Alternativt kan i spørge på jeres lokale planteskole og høre hvad de kan anbefale i jeres sted.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden