Spørg Bolius

Hvordan holder jeg bedst de nye have fliser pæne - imprægnering eller?

Hej,

Vi har netop fået anlagt nogle 60x60 fliser i indkørsel og på terrassen i antracit. Det samlede areal udgør omkring 250 m2. Flisen er flot, men også relativt sårbar.

Det er en forholdsvis dyr omgang, som jeg nødig vil skifte om nogle år igen, så mit spørgsmål er, hvordan jeg beskytter dem bedst?

Vi har kigget på lidt forskellige imprægneringsprodukter, eksempelvis "Stone Treatment" og "Betong tett" - men spørgsmåler er, om det virker godt nok ift. de penge, det koster?

Jeg håber, I kan komme med en god anbefaling.

Mvh

Martin

 

Hej Martin

Jeg regner med, at der er tale om betonfliser i farven antracit. Altså mørkegrå betonfliser.

Betonfliser er netop beregnet til at ligge udendørs. Og de vil patinere, der kommer pletter af snavs, lav (også kaldet flisepest) evt. alger mv.

Det er patina, naturligt ælde, og giver fliserne liv. Men jeg er godt klar over, at alle ikke har den samme holdning til patina.

Man kan godt anvende forskellige imprægneringer til sine betonfliser. Men man skal regne med, at man skal vedligeholde behandlingen og tilføje ny behandling jævnligt.

Hvis man vælger at anvende et imprægneringsmiddel bør man sikre sig, at der findes datablad på produktet. Er der en form for algebekæmpelse i produktet, skal det være godkendt af Miljøstyrelsen.  

Man bør ikke vælge et produkt, som gør overfladen vandfast. Dette vil gøre, at den fugt, der naturligt kommer nedefra, ikke kan tørre ud. Fugten vil blive bremset af det vandfaste lag. Dermed vil flisen være fugtig hele tiden. Kommer der frost, vil stenene sandsynligvis revne eller få andre frostskader. 

Så man kan vælge at lade sine fliser patinere.

Man kan også vælge at rense fliserne mekanisk med vand og børste, eller man kan vælge at anvende et kemisk middel, hvor man skal sikre sig, at det er tilladt, hvis der er algemiddel i, og sikre sig, at det ikke skader flisen, fx ved at forsegle overfladen.

Det er nok ikke det svar, som I havde ønsket.

Jeg har ikke stor kendskab til de produkter, som I nævner. Men jeg synes ikke lige, at jeg kan finde noget datablad/vejledning i anvendelse for "beton tett.", og "stonetreatment" kan jeg ikke, se om virker algedræbende. Hvis det gør, hører det ikke under Miljøstyrelsens godkendelse til algemidler.

Så jeg vil da råde jer til at rense fliserne mekanisk (med vand og børste) og ellers leve med, at de får patina.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden