Spørg Bolius

Kan vi imprægnere terrassen så vi undgår flisepest?

Hej hos Bolius!

Dette spørgsmål handler om "flisepest".

Vi fik for knap 10 år siden lagt nye fliser i vores have - dels som terrasser og dels som havegange.

Nogle af fliserne er nu helt sorte i mange forskellige "mønstre".

Vi har læst jeres artikler om rensning af fliser, og vi har nu set en reklame for et firma, som hedder "Nanostone". De reklamerer for afrensning og imprægnering af flisebelægninger, som netop er sorte med hvide pletter.

Vi har ikke spurgt på priser på denne behandling, for vi tænkte, at vi først ville høre jer, om det er noget, I har hørt om og har erfaring med? Herunder også om I kender til firmaet "Nanostone"?

Med venlig hilsen

Bent M

Hej Bent

Vi kender ikke det specifikke produkt, og vi ingen erfaring med imprægnering af fliser, men vi vil umiddelbart ikke anbefale at behandle terrasser, der er produceret til at kunne klare udevejr hele året - i mange år.

Den fugtige vinter har givet gode vækstforhold for alger og flisepest, men det ændrer sig, så snart det bliver mere tørt vejr.

Du skal være opmærksom på, at højtryksrensning og behandlingen af fliserne kan give risiko for at skade flisernes overflade, som er langt hårdere end resten af flisen, da den er konstrueret til at kunne afvise vand, fugt, skidt og møg.

En rensning vil gøre overfladen mere åben og dermed modtagelig for fugt, alger, og hvad der eller kommer på en udendørs, vandret overflade. Det vil derfor give langt mere vedligeholdelsesarbejde fremover.

En efterbehandling med en eller anden form for forsegling eller andet kemisk middel vil ikke give en lige så robust og holdbar overflade og vil så skulle gentages jævnligt med de udgifter, det giver.

Derudover vil kemikalierne give en unødvendig belastning af miljøet.

Læs mere: Flisepest på terrassen - sådan fjerner du det

Læs mere: Hvordan fjerner du alger fra fliserne på terrassen?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden