Alger trives på fugtige overflader, og algevækst kan i værste fald forvandle fliserne på din stenterrasse til en glidebane.

Sådan fjerner du alger fra fliserne din terrasse

Der er tre måder at fjerne alger fra fliser på:

  1. Slibning: Spred fugesand på ud på fliserne og fej grundigt. Fej det resterende fugesand væk, efter det har været anvendt til 'slibning'. Gentag proceduren et par gange i løbet af en uge.
  2. Højtryksrens: De fleste sten og belægninger har en porøs overflade og kan derfor tage alvorlig skade af at blive højtryksspulet. Vandstrålen er så hård, at det øverste lag i belægningen fjernes, og stenen derfor bliver mere ru og 'åben'. Det kan give frostsprængninger og større overfladeareal, som alger kan vokse på. Umiddelbart anbefaler Videncentret Bolius ikke højtryksrens af fliser - men vil du benytte denne fremgangsmåde, må sprøjtevinklen ikke være for stejl i forhold til terrassen, så du ikke spuler fugesandet mellem fliserne væk. Vinklen må maksimalt være 30 grader. Alternativt kan du forsøge dig med en terrasserenser (patio cleaner), der er en anordning, du kan sætte på en højtryksspuler, så strålen bliver mindre hård.
  3. Algefjerner: Påfør fliserne en miljøgodkendt algefjerner. Der findes flere produkter, som enten sprayes på eller påføres i en vandopløsning. De fleste produkter skal bruges i tørvejr have tid til at virke. Bagefter skal algefjerneren vaskes af, eller den skylles væk af regn. Læs brugsanvisningen, inden du begynder. Tjek i Miljøstyrelsens bekæmpelsesdatabase, om produktet er godkendt og tilladt at bruge.

Hvordan undgår du alger på udendørs fliser?

Hvis du vil undgå alger på fliserne på terrassen eller andre steder i fremtiden, skal du så vidt muligt stoppe den fugt, der giver gode vækstbetingelser for alger. Fugten kan fx skyldes dryp fra en tilstoppet tagrende eller udsivning fra en jordvold eller skrænt i nærheden af terrassen.

Podcast: Mig og min have

Episode 2: Stenbelægning i have og indkørsel

Dette afsnit af ‘Mig og min have’ handler om sten. Sandsten for at være mere præcis. Derfor er Jesper og Andreas taget til Sandstone lige udenfor Sorø, som laver sandstensløsninger til haven, terrassen og indkørslen. Der kan være mange gode grunde til at vælge en sandsten i stedet for beton. Ikke mindst fordi det er en mere bæredygtig løsning, hvis man vil have sten i haven. Lyt med og lær alt om, hvordan du selv kommer igang med at lægge sten i haven.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit