Der er generelt 2 ting, du kan gøre med alger på dit udendørs træværk. Enten kan du skure det væk med vand og en hård børste og evt. algefjerner, eller også kan du leve med det og betragte det som patina.

Er alger skadelige for træværket?

Hvis du ikke synes, algerne er grimme, kan du godt lade dem sidde på dit udvendige træværk. Alger er nemlig ikke skadelige for træet - de hverken nedbryder det materiale, de vokser på, eller minimerer holdbarheden af det, ligesom de heller ikke giver større risiko for fugtskader.

Video: Fjern alger fra træværk

Sådan fjerner du alger fra udendørs træværk

Mange vil gerne have en mirakelkur til at fjerne alger. Men den findes som udgangspunkt ikke. Du skal nemlig følge Miljøstyrelsens anvisninger, og så er der kun to metoder: Du kan skrubbe træet med en hård børste og/eller du kan bruge en godkendt algefjerner.

  • Skrub træet med vand og en hård børste. Det fungerer bedst lige efter det har regnet, så algerne er fugtige.
  • Påfør algefjerner. Hvis ikke vand og børste er nok, kan du påføre algefjerner. Der findes produkter, som enten sprayes på eller påføres i en vandopløsning. De fleste produkter skal bruges i tørvejr, have ro til at virke. Læs brugsanvisningen, inden du begynder, og lad vær med at overdosér - det skader klimaet mere end det afhjælper dit problem.
  • Vask algefjerneren af med vand, når den har virket i det tidsrum, brugsanvisningen anbefaler.

Hvorfor kommer der alger på træværk, fx træterrasse, skur og hegn?

Husk også at tjekke, hvorfor der er mange alger på dit træværk. Alger trives bedst på fugtige og skyggefulde steder, så det er en god idé at undersøge, hvor fugten kommer fra. Er det fx vand fra en stoppet tagrende, som løber ned på din træterrasse og giver en masse ekstra fugt?

Algefjerner til træ skal være godkendt

Du må kun bruge algebekæmpelsesmidler, der er godkendt at Miljøstyrelsen. Se godkendte midler på Miljøstyrelsens oversigt over miljøgodkendte bekæmpelsesmidler.