Hvordan undgår du mitter?

De bittesmå insekter, mitter, kan optræde i tusindevis og stikke dig i panden, i håret og alle vegne og være farlige for dyr. Læs, hvordan du undgår mitter og behandler mittestik.

sommerhygge i haven om aftenen

Det kan være en god idé at tjekke risikoen for mitter, inden du arrangerer sommerhygge i haven. Foto: Tommy Verting.

Hvad er mitter?

Mitter er meget små smyg, som er grå og kun 1-3 mm, så de kan være svære at se i luften. Men du er ikke i tvivl, når du bliver angrebet af dem, for de kommer i meget store antal i skumringstiden om aftenen og svirrer rundt om dig og stikker dig på al den hud, du har blottet. Oftest i hårranden og på hænder og arme.

I Danmark er der registreret over 40 forskellige arter af mitter, og de har forskellige tilnavne som knot og gnavpander.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du myg i haven

Hvor findes der mitter?

Der er mitter overalt i Danmark.

De trives bedst i fugtige naturområder, hvor der er søer, vandløb eller moser med fed, sort mudder. Mitterne har nemlig 4 larvestadier, som alle udvikler sig i fugtig jord, tørvemos, gødning, rådnende plantemateriale eller mudderaflejringer.

Mitten er derfor ikke som sådan en naturlig gæst i din have. Men hvis du bor tæt på søer, vandløb eller andre fugtige områder, er der til gengæld stor risiko for, at mitterne dukker op om aftenen.

På myggetal.dk kan du holde øje med, hvordan antallet af mitter udvikler sig i det område, du bor.

LÆS OGSÅ: Hvordan slipper du for myrer i huset?

Hvornår kommer mitterne frem?

Mitter dukker som regel op i maj og findes helt frem til vinteren. Det sker meget pludseligt. Én dag er der måske ingen mitter i haven, mens der pludselig er 20.000 dagen efter.

De kommer mest frem lige før solopgang og lige før solnedgang, og de kan især godt lide helt vindstille vejr.

Hvad sker der, når mitterne stikker?

Du får et lille rødt mærke, og så begynder det at klø. Hvis du angribes af mitter en aften, får du som regel mange stik på én gang og dermed også mange små røde mærker, der klør.

Mittestik svulmer normalt ikke op som myggestik. Og de er ikke farlige for mennesker på nogen måder, da de ikke bærer sygdomme med sig, som kan smitte mennesker.

Det er dog ikke en god idé at have børn sovende i barnevogn ude i haven om aftenen, hvis du bor i et område, hvor der er mitter. For det kan selvfølgelig være meget ubehageligt at få mange stik.

LÆS OGSÅ: Kan du slippe for edderkopper i huset?

Hvordan behandler du mitte-stik?

Mittestik går ofte lidt hurtigere i sig selv igen, end myggestik gør. Men de kan sagtens klø meget. Som regel kan du afhjælpe det med almindelige kløestillende salver, som du kan købe på apoteket. Hvis du er voldsomt angrebet, kan antihistaminer (allergipiller) også have en god effekt. Men tag dem kun i samråd med din læge.

Hvad kan du gøre for at undgå mitter?

Hvis din have vender ud mod et sumpet og fugtigt område, er det stort set umuligt at undgå mitter. Du kan ikke fange dem. Der er ingen midler, som holder dem 100 procent væk. Og myggenet kan de nemt slippe igennem, fordi de er så små.

Du kan dog dække dig til, fordi mitter ikke kan stikke igennem tøj, som almindelige stikmyg kan. Så hvis du har hat og langærmet tøj på, er der langt mindre risiko for at blive stukket.

De midler, du kan købe mod almindelige stikmyg og smøre/spraye på, kan også i et vist omfang holde dem væk. Men der er ikke noget middel, der virker for alle. Og selv om du er dækket til, kan mitterne være meget irriterende, når de svirrer omkring dig i hobetal.

Det kan derfor være en god idé at tjekke myggetal.dk, inden du planlægger grillaften, hvis du bor i et område, hvor der er mange mitter.

LÆS OGSÅ: Skadedyr i haven

Mitter kan være farlige for dyr

  • Selv om mitter ikke er et problem for mennesker – udover at de kan være meget irriterende – kan de faktisk være meget farlige for dyr som heste og køer.
  • Der findes nemlig særlige arter af mitter, som sjældent stikker mennesker, men som stikker heste og køer, og de kan bære virussygdomme med sig. Disse vira er dog ufarlige for mennesker.
  • Hvis du har heste eller køer og bor i et område, hvor der er mange mitter, er det en rigtig god idé at tage dem ind om aftenen, hvis de er plaget af mitterne, eller hvis der er et sygdomsudbrud.
  • Flere epidemier blandt køer og heste de sidste 10 år har således skyldtes mitter. Det gælder Bluetongue-virus, som der var et stort udbrud af blandt kvæg i 2007 og Schmallenberg-virus, som brød ud i 2012.
  • DTU Veterinærinstituttet forsker netop nu i myg og mitter for at forstå, hvordan smitten opstår, og finde ud af, hvordan smitten kan forhindres i at sprede sig så voldsomt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab