Hvordan undgår jeg sorte pletter på bløde fuger i badeværelset?

Sorte pletter på fugerne i badeværelset kan være sundhedsskadelige og skal fjernes hurtigst muligt. Se her, hvordan du gør.

fjern sorte pletter på fuger
Klorin eller Rodalon kan muligvis fjerne de sorte pletter på den bløde fuge - ellers må fugen skiftes. Foto: Tommy Verting

Hvis fugerne mellem fliserne i dit badeværelse har sorte pletter, er de angrebet af skimmelsvamp. De sorte pletter ses oftest på de bløde fuger, men kan også forekomme på hårde mørtelfuger.

Du kan blive syg af skimmelsvampe, så det er vigtigt at fjerne dem. Selve skimmelsvampene er ret harmløse, men deres affaldsstoffer påvirker indeklimaet, og er skadelige for mennesker.

LÆS OGSÅ: 5 steder, du typisk får skimmelsvamp

Sådan fjerner du sorte pletter fra bløde fuger

  • Prøv først at rense skimmelsvampen af med klorin eller Rodalon. Skrub grundigt, hvis det er nødvendigt for at få al skimmelen af. I nogle tilfælde vil det ikke være muligt at fjerne misfarvningen men skimmelsvampen kan godt være fjernet. Alderen på fugen er afgørende her.
  • Fjern fugen, hvis svampen ikke kan skrubbes af, eller hvis fugen slipper i kanterne eller smuldrer. En dårlig fuge tillader vand at trænge ind bagved, og det kan give råd og mere skimmelsvamp.
  • Skift fugen til en elastisk fugemasse, der indeholder de såkaldte fungicider, som bl.a. beskytter mod skimmelsvamp. Elastiske fugemasser finder du under navne som "Sanitetssilikone", "Vådrumssilikone", "Byggesilikone" el.lign., og du kan få dem i forskellige farver.

LÆS OGSÅ: Sådan skifter du fugerne i badeværelset

Sådan undgår du fremover sorte pletter på fugerne

  • Hold de bløde fuger rene og tør dem af, hver gang du har været i bad – ellers kan de kalke til, og det gør det nemmere for snavs og fedt at sætte sig, hvilket giver gode betingelser for skimmelsvamp. Rengør fugerne med eddike og vand i blandingsforholdet 1:4.
  • Luft ud under og efter badning og sørg i det hele taget for en god ventilation på badeværelset. Skimmelsvampe kan kun vokse i boligen, hvis der er fugtigt, og slipper du ikke af med fugten, vil skimmelsvampene komme tilbage efter kort tid.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om udluftning om vinteren

  • Tjek de bløde fuger en gang om året. Bløde fuger i badeværelset holder ikke evigt. Hvor længe afhænger bl.a. af fugemassen, kvaliteten af arbejdet og påvirkningen af slid og fugt. Hvis fugen slipper i kanten eller smuldrer, skal den skiftes ud, så vandet ikke trænger ind bagved og giver ny skimmelsvamp.

LÆS OGSÅ: Fuger i badeværelset

'Badevaner: Sådan bader danskerne'

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab