Spørg Bolius

Hvordan undgår vi at få skimmelsvamp på de ting vi opbevarer i garagen?

Hej Bolius.

Vi har en lukket garage, hvor vi oplever, at de ting, vi stiller derind, får skimmelsvamp (barnevogne, klapvogne, autostole osv.), og det er vi naturligvis godt og grundigt trætte af. Garagen er fra 50'erne.

Hvordan kommer vi det til livs? Er det isolation, udluftningskanaler, varmepumpe - eller noget helt tredje?

Mvh Monique

Hej Monique

Min første anbefaling er ventilation. Skimmelsvamp lever af fugt, varme og organiske materialer. Og i en garage er ventilationen nok den bedste at kigge på. At begynde at varme garagen op, kan blive en dyr affære, så start med ventilation.

  • Er det muligt at åbne nogle vinduer, så der kommer et jævnt træk igennem garagen, så er det den helt billige og nemme løsning.
  • En ventilator kan være næste forsøg. Her kan en fugtstyret være en mulighed. Vær opmærksom på at der skal kunne komme luft ind et sted, og helst modsat udsugningsventilatoren, for at der ikke skabes et undertryk.
  • Luftsolfanger. Du kan montere et anlæg på taget eller facaden, hvis der kommer nok sol, som vil sende varm og tør luft ind i garagen hver gang, at solen skinner. Igen skal du være opmærksom på, at når der kommer ny luft ind, så skal der også være et sted, hvor gammel luft kan komme ud.

Læs mere: Luftsolfangere

Andre små tips, som kan mindske risikoen for skimmelsvamp i garagen:

  • Undgå at placere ting helt op ad vægge og på gulv. De meget kolde overflader vil øge risikoen for skimmelsvamp.
  • Tør ikke tøj i garagen, og sørg for, at ting der kommer derind er grundigt tørre.

Det er relativt billigt at købe en fugtmåler/hygrometer, så du kan holde øje med, om nogle af tiltagene virker. Her skal du dog være opmærksom på, at en garage nemt bliver påvirket af fugten udenfor, da den ikke er styret på samme måde som i boligen.

Læs mere: Sådan undgår du skimmelsvamp i din bolig​​​​​​​

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden