Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er et varmeanlæg, der absorberer varme fra luften eller jorden og sender det ind til opvarmning af boligen. Varmepumper kan levere varme til både radiatorer, gulvvarme, vand eller luft alt efter hvilken type varmepumpe, der er tale om. 

Varmepumper er drevet af el, men er langt mere effektive end elradiatorer, da de kun bruger ca. en fjerdedel af den elektricitet som elradiatoren bruger på at levere den samme mængde varme.

Der findes 3 forskellige typer varmepumper:

  • Luft-til-vand
  • Jordvarme (væske-til-vand)
  • Luft-til-luft

Hvordan virker en luft til vand-varmepumpe?

En luft til vand-varmepumpe består af en udedel og en indedel. Udedelen trækker udeluften forbi en kølevæske som absorberer varmen. Den varme kølevæske opvarmer vandet i indedelen som så sendes ind i huset og bruges til at opvarme vandet i husets varmesystem og til det varme vand.

Hvordan virker jordvarme?

Ønsker du at udnytte varmen i jorden, graves varmeslanger med kølevæske ned i jorden på din grund. Har du en stor have, kan varmeslangerne placeres vandret i omkring en meters dybde, og ellers kan der laves en lodret boring, som ikke optager så meget plads. En kølevæske i slangerne opsamler jordens varme, som transporteres ind til en varmepumpens indedel i huset, hvor den omsættes til varme igennem en kompressor. Herfra sendes varmen videre til husets varmesystem og det varme vand. 

Jordvarme er især en god idé ved nybyggeri, hvor du ikke skal grave en eksisterende have op, men kan planlægge varmeslangernes placering sammen med husbyggeriet.

Hvordan virker en luft til luft-varmepumpe?

En luft til luft-varmepumpe trækker varmen ud af luften uden for huset og bruger det til at blæse varm luft ind i huset. Den minder i udseende om et airconditionanlæg, hvor en kasse udenpå huset er forbundet til en blæser inde i huset.  

Luft til luft-varmepumpen kan ikke kan erstatte et naturgas- eller oliefyr, sådan som jordvarme og luft til vand-varmepumper kan, men den kan bruges som supplement til den eksisterende opvarmning eller i sommerhuset. Her er den til gengæld smart, hvis der ikke er trukket varmerør eller findes radiatorer. Luft til luft-varmepumpen kan heller ikke levere varme til det varme vand.

Nogle luft til luft-varmepumper kan både varme luften op og køle den ned, så de på den måde virker som air-condition-anlæg til varme dage og nætter.