Prisen på strøm svinger meget i løbet af et døgn, og du kan ofte købe el til den halve pris på bestemt tider af døgnet. 

Find elpriser et døgn frem

Hvis du vil bruge strøm, når elprisen er lavest, er det bedste råd derfor at tjekke prisen. Det kan du gøre via dit elselskabs hjemmeside eller måske en app. Dit elselskab har formentlig en app, der viser, hvad elprisen er time for time et døgn eller halvandet frem. Typisk kommer der nye priser for det kommende døgn eftermiddagen før.

Vær opmærksom på, om prisen er inklusive afgifter (i øjeblikket 1,47 kr.).

Også andre apps – fx appen ”Min Strøm” (iPhone)  og "Elpriser" (Android og iPhone) – viser elprisen time for time. Her er det ikke nødvendigvis præcis det beløb, du betaler, men det er efter al sandsynlighed meget tæt på.

Ved at bruge de helt aktuelle priser på el, kan du – hvis det er muligt – lægge en del af dit elforbrug der, hvor strømmen er billigst. Fx kan du sætte opvaskemaskinen eller vaskemaskinen til, når strømmen er billigst, og oplade telefon, elbil og batteriet til elcyklen.

Fast eller variabel elpris?

Om du kan spare penge på at bruge strøm på forskellige tider af døgnet, afhænger af, hvilken aftale du har med dit elselskab.

Hvis du har en såkaldt fastprisaftale, er elprisen låst fast i en længere periode – fx en måned, et kvartal eller et år. Her er det altså lige gyldigt, hvornår på døgnet du bruger strøm, da prisen er den samme hele tiden. Dog er der en klimagevinst ved at bruge strømmen, når andre ikke gør, da jo større elforbruget er, jo mere vil elproduktionen stamme fra fossile brændsler.

Har du derimod en variabel prisaftale (flexafregning), vil prisen typisk variere time for time.
 
Hvis du er i tvivl, om du har en fastprisaftale eller flexafregning, kan du tjekke, hvilken aftale du har ved at logge ind på dit elselskabs hjemmeside. Du kan også ringe eller skrive til selskabet.

Hvornår er elpriser høje?

Elpriser kan være høje på alle tider af døgnet, men strøm er som regel dyrest i den såkaldte ’kogespids’ mellem klokken 17-20, hvor der som regel er stor efterspørgsel efter strøm, da de fleste er hjemme fra arbejde og er i gang med at lave mad, se tv osv. 

Nogle el-transportselskaber (netselskaber) forlanger en højere pris for transport af el mellem 17 og 20 fra oktober til marts. Det gælder fx Radius, hvor den såkaldte nettarif stiger fra 30,3 øre til 76,51 øre.

I 2023 har flere netselskaber varslet en stor stigning i prisen på transport af strøm mellem kl. 17 og 21, noget mindre fra kl. 6-17 og 21-24, mens transportprisen på el til gengæld bliver lav kl. 00-06. 

Hvornår er elpriser lavest?

Som nævnt kan elprisen variere meget fra time til time, og derfor er det mest sikre at tjekke de aktuelle priser. Der er dog nogle tommelfingerregler, du som udgangspunkt kan gå ud fra – mens husk, at det kun er tommelfingerregler, og at priserne kan være anderledes dag for dag og time for time. 

Elpriser er normalt billigere/billigst:

  • Mellem kl. 11-14 og kl. 01-04.
  • I weekenden, særligt søndag.
  • Om natten om vinteren.
  • Om dagen om sommeren. 

Elpriserne er blevet mere vejrafhængige end tidligere. Blæser det meget, leverer vindmøller en masse strøm, og det gør elprisen lavere, og er det vindstille, vil prisen være højere.

I sommerhalvåret er prisen typisk lavere om dagen. Det skyldes, at produktionen af strøm fra solceller er højere.