Går du og din partner efter et hus i hovedstadsområdet, skal I både have en solid indkomst og en stor udbetaling med i bagagen. Består familien fx af en sygeplejerske og en tømrer, skal I have en husstandsindkomst – jeres samlede indtægt før skat - på omkring 750.000 kr. årligt.
Og ønsker I et hus på mindst 125 m2, er udvalget af kommuner, hvor familien kan slå sig ned, stærkt begrænset.
Det fremgår med al tydelighed efter indtastning af data på Videncentret Bolius´ geografiske boligkøbsberegner.
Begrænsede muligheder for huskøb i hovedstadsområdet
Faktisk dukker der kun fem kommuner op på lystavlen, hvoraf Bornholm er den ene kommune. De resterende kommuner er Ishøj, Frederikssund, Gribskov og Halsnæs Kommuner,
Specielt Frederiksværk i Halsnæs Kommune kan synes interessant, da huspriserne er lave og naturen i form af skov og badestrand er i cykelafstand. En 70´er-villa på 189 m2 centralt beliggende er set til under tre millioner kr., hvilket i Københavns Kommune rækker til et nedrivningsklart kolonihavehus.
Helt anderledes ser det ud i landets fjerdestørste by, Aalborg. Et kvarters gang fra Aalborg Vestby er et 150 m2 stort byhus på Nørresundby-siden udbudt til 2,2 millioner kr.
Prøv selv at eksperimentere lidt med beregneren og tjek dine muligheder på boligmarkedet.
Sådan fungerer beregneren
Med beregneren får du hurtigt overblik over, hvor i landet du med en given husstandsindkomst kan købe et gennemsnitshus - og hvor stort et hus, du maksimalt kan købe. Evt. opsparing eller friværdi er ikke medregnet.
Indtast husstandens indkomst og vælg derefter et minimums boligareal, I ønsker at bo på. Vælg derefter en af de fem regioner for boligens beliggenhed. I det sidste felt vælger du, hvordan dine resultater skal sorteres – efter kommune, laveste eller højeste pris.
Resultatets første kolonne viser de kommuner i den valgte region, hvor du har råd til at købe et hus. Anden kolonne viser, hvad et gennemsnitligt hus af den valgte størrelse koster.
Tredje kolonne viser den månedlige ydelse efter skat for den valgte husstørrelse. Fjerde kolonne viser, hvor stort et hus, du får, hvis du bruger det maksimale beløb, du har til rådighed.
Geografisk boligkøbsberegner
Se beregnerens forudsætninger - klik her
- Husets maksimale købspris er sat til fire gange årsindkomsten.
- * Hvis husstanden har anden gæld i betydeligt omfang, skal denne gæld fratrækkes købsprisen.
- Omkostningen til finansiering er beregnet ud fra et 30-årigt fastforrentet lån med afdrag.
- Renten på banklånet er sat til 5 procent med en løbetid på 30 år. Værdien af rentefradraget er sat til 33,6 procent.
- Ved etablering af realkreditlånet er der indregnet 75 procent genbrug af den variable tinglysningsafgift.
- Prisdata på huse er er indhentet fra Finans Danmark som gennemsnitlige kvadratmeterpriser. Bemærk, at der er tale om gennemsnitspriser, der kan variere betydeligt inden for de enkelte kommuner.