Spørg Bolius

Indvendige vægge står i malede mursten - hvordan får jeg pæne glatte pudsede vægge?

Hej Bolius

Jeg har flere indvendige vægge, der står i malede mursten. Jeg ønsker at få pudse de vægge så de står glatte og pæne. Min plan er først at pudse væggene, for derefter at spartle dem, og så glasvæv til sidst.

Men, spørgsmålet er så. Kan jeg bare pudse oven på malingen eller skal jeg få malingen af. Hvis malingen skal af, hvor gøres det så bedst?

Håber I kan hjælpe mig.

Hilsen

Bo

Hej Bo,

Det bedste er altid at fjerne den gamle overflade, med mindre at du bor i en bevaringsværdig ejendom med kalkmalerier fra 1200 tallet... Det er nok en anden historie...

Du kan fjerne maling fra mursten på flere måder.

En metode er at bruge et sømbræt, eller et bræt med øl/ sodavandskapsler på, og arbejde i cirkel bevægelser over de malet overflader. På den måde falder den løse maling af, og den faste maling bliver åbnet. 

Hvis der stadig sidder meget maling tilbage, kan der benyttes en hæftemørtel, men af svag styrke. Der findes en hæftemørtel ved navn Isochaux, som er en Naturlig Hydraulisk hæftemørtel.

Hvis alt maling kan fjernes, kan overfladerne kastes ud og grovpudses, og derefter finpudses. Her er overfladerne klar til malerbehandling.

Et alternativ kan der benyttes en facadefræser, som består af skærerhjul eller skive, som fræser overfladen af murstenen. Denne metode er meget hård ved murstenene, da der vil forsvinde nogle millimeter af overfladen på murstenene.

Hvis det er en tilbageliggende fuge, som er udført mellem murstenene, kan disse være svære at komme til med disse metoder. Disse fuger kan åbnes med et “Bollejern”, som egentlig er en fugeske, bare med “takker”.

Overfladen kan herefter fuges og pudses.

God fornøjelse...

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden