Inspiration til at indrette 3 typer af haver

En lang og smal rækkehushave, en lille forhave og en stor baghave eller en vinkelhave om det nye parcelhus. Få gode råd til at indrette tre typiske haver, som findes mange steder i Danmark.

Der er tusindvis af måder, du kan indrette din have på – men måske mangler du ideer og inspiration til at puste liv i dine havedrømme. 

Bolius’ haveekspert, Jesper Carl Corfitzen, har lavet skitser og forslag til haveindretning på tre forskellige grunde. De tager udgangspunkt i nogle havetyper, som findes rigtig mange steder i Danmark: en lang og smal rækkehusgrund, et traditionelt parcelhus med en lille forhave og en stor baghave samt et moderne vinkelformet parcelhus med en vinkelhave. 

Få haveinspiration og gode ideer til havedesign i de medfølgende illustrationer. Klik på symbolerne på de tre tegninger for at få gode råd til indretning af haven. 

Sådan indretter du en grund med for- og baghave

Ved det traditionelle parcelhus er der en lille have fortil og en stor have bagtil. I eksemplet er grunden 908 m2 og det bebyggede areal 202 m2.

Jesper Carl Corfitzen: Leg med former, højder og farver

– Udfordringen ved den traditionelle parcelhushave er at få indrettet forhaven, så den bliver pæn at se på, men også nem at holde, da vi som regel bruger mest tid i baghaven. I baghaven har jeg lavet en bueform ved hjælp af nogle små hække inde i haven – formen er med til at samle haven om terrassen og give et blødere udtryk.

Sådan indretter du en vinkelhave

Et moderne parcelhus har ofte en have, der ligger som en vinkel på huset. I eksemplet er grunden 614 m2 og det bebyggede areal 150 m2.

Jesper Carl Corfitzen: En terrassehave med masser af grønt liv

– I denne vinkelhave har jeg indrettet en terrassehave, hvor der er masser af grønt liv i haven, selvom der ikke er en græsplæne. Haven er let at holde, du skal ikke slå græs hver uge, og den lægger op til, at man sidder i en terrasseoase og nyder sin have. Det er vigtigt, at kanterne i en terrassehave ikke bliver for skarpe, men at du lader det grønne bevæge sig ind på terrassen. Udfordringen i en vinkelhave er, at meget af haverummet bliver samlet i det hjørne, som man har udsigt til fra terrassen, men jeg har forsøgt at lave nogle grønne, frodige områder hele vejen rundt. 

Sådan indretter du en rækkehushave

Ved mange rækkehuse er der den udfordring, at haven er lang og smal. I eksemplet er grunden 203 m2 og det bebyggede areal 52 m2.

Jesper Carl Corfitzen: Skab små sektioner og snyd øjet

– Jeg har indrettet området foran rækkehuset, så det er let at komme ind med cykler, barnevogne og lignende. Det grønne fylder derfor ikke mere end ca. en fjerdedel af området. Udfordringen ved den lange baghave er at få udnyttet det smalle areal optimalt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab