Når man først har fundet sig en god bolig i et område, man kan lide, er der ingen grund til at flytte. Så bliver man boende dér for altid. Sådan har 46-årige Kazuya Saito og hans kone Miho det. De fandt deres lejlighed i Koto – en meget populær bydel i Tokyo – for syv år siden.

- Vi var ret heldige og gav kun 50 millioner yen (cirka 3,2 millioner danske kroner, red) for denne lejlighed på 80 kvadratmeter. De fleste andre boliger i området er større end vores, men også noget dyrere, fortæller Kazuya Saito.

Sådan er den japanske lejlighed indrettet

Han er ingeniør, og hans kone er salgsrepræsentant i en større virksomhed, og de føler, de har alt, de skal bruge i deres lejlighed. Der er et opholdsrum med køkken i den ene ende, et badeværelse (med separat toilet), et master bedroom og derudover to små værelser, så der er plads til deres to børn på seks og to et halvt år. 

De har også en lille altan, der dog mest bruges til at tørre vasketøj på. Japanere sidder ikke ude med en kop kaffe i solen, som danskerne gør.

Japansk byggestil er bevaret i Koto

Både Kazuya og Miho opfatter sig selv som ret traditionelle. Derfor gik de også målrettet efter at komme til at bo i Koto, som er et kvarter, hvor man har bevaret en del af den traditionelle japanske byggestil med lave bygninger i træ med smukt, svungne tage. 

Alt nyt, der bygges i området, er dog højt og moderne. Deres egen lejlighed var også splinterny, da de købte den, og den ligger i en ejendom på ti etager, der er bygget i beton og har ret store vinduespartier. 

Bor i en ’mansion’

Ejendommen er det, der kaldes en ’mansion’ -– altså en etageejendom, der er bygget i noget bedre kvalitet end de såkaldte ’apartments’, som flertallet i Tokyo bor i (hvis de ikke bor i enfamilieshus). Der er blandt andet (gas)gulvvarme overalt i lejligheden, så den er lun og rar om vinteren, og der er stort air condition-anlæg til at holde lejligheden kølig og behagelig om sommeren. 

Kazuya og Miho anslår, at deres faste udgifter til gas, el og vand ligger på omkring 15.000 yen (900-1.000 kr.) om måneden.

Japansk toilet og stort enertainmentcenter i lejligheden

Ser man sig omkring i Kazuya og Mihos lejlighed, er den ikke så meget anderledes end en dansk lejlighed. Fx sover parret i en stor dobbeltseng – ikke på futoner. De sidder heller ikke på gulvet hele tiden - der er stole til spisebordet, og de har en stor rød lædersofa. Men selvfølgelig har deres toilet masser af smarte, elektriske funktioner. Og deres tv er ikke en lille fladskærm, men et kæmpe, indbygget entertainment-center. 

Fraværet af pynt og stilleben, som er så typisk for danske hjem, lægger man også mærke til. Men lejligheden virker rummelig og lys, og begge føler også, de med en 80 m2 lejlighed har rigeligt – eller i hvert fald nok plads. En af grundene til, at de modsat mange andre japanere også tit har gæster.

- Så er vi måske to eller tre familier samlet med børn, så børnene kan lege sammen. Men mange har ikke så meget plads. I Tokyo er der jo generelt ikke meget plads. Så de fleste går mere ud, når de skal mødes med familie og venner, forklarer Kazuya.

Vi vil bo her forever

En anden fordel ved deres bolig er, at den ligger på første sal, og så er der en vuggestue i stueetagen. Og både skolen og stationen ligger meget tæt på, så børnene får nem adgang til skole, og Kazuya og Miho kan begge komme på arbejde på 20 minutter med tog.

- På den måde ligger vores lejlighed utrolig praktisk, og det betyder meget i hverdagen, siger Kazuya.

Så når man spørger ham, hvor længe de har tænkt sig at bo i lejligheden, kommer svaret prompte: ”Forever”.