Charlotte Krogh havde i mange år ønsket sig en kælegris, så da hendes mand Rasmus Lønborg faldt over et Facebook-opslag fra en opdrætter i Grindsted, der stod med et nyt kuld, besluttede de, at tiden var inde til at realisere drømmen. Lige før jul hentede familien derfor den 12 uger gamle minigris Mille for 2.500 kr. 

Reportagen er fra 2016.

Hunden Maja ammede kælegrisen Mille

Hjemme i Odsherred ventede Maja, en fireårig gadehund, der blev fundet som hvalp i Tyrkiet af en dansk guide og taget med til Danmark. Det første møde gik over al forventning. Maja var fuldkommen forgabt i den lille gris, og den ansvarsfulde hund påtog sig med det samme forældrerollen.    

- Maja blev indbildt gravid og tog Mille til sig, som var det hendes hvalp og lod hende die. Hun stoppede dog igen, da hun syntes, Mille var blevet for stor, og så gik det i sig selv igen, fortæller Charlotte Krogh. 

Mille øffer, når hun skal på toilettet

Maja har i høj grad været med til at opdrage på Mille og har bl.a. lært hende at gå hen til terrassedøren, når hun skal på toilettet. I starten besørgede Mille dog indendørs i en stor alubakke fyldt med en blanding af græs og jord, fordi familien endnu ikke havde et aflukke til hende i haven. Men da de havde fået afhegnet en gård, blev bakken flyttet derud, og nu sparker Mille på døren eller øffer, når hun vil træde af på naturens vegne. 

Hvis vejret er godt, opholder Mille sig i sit aflukke om dagen, men hvis det regner eller er koldt, foretrækker hun at være inde. Den lille gris har formået at sætte sit helt eget aftryk på haven.    

- Mille er en gravko uden lige. Vi flytter hendes indelukke hver anden uge, fordi hun har gravet det hele igennem og vendt alt græsset, så der kun er jord tilbage, forklarer Charlotte Krogh.  

Kælegris er indenfor i sofaen om aftenen

Om aftenen kommer Mille ind og hygger med resten af familien som, udover Charlotte og Ramus, består af 11-årige Jonas og 9-årige Sara. Grise er generelt renlige dyr og lugter ikke, andet end lidt af den jord, de har leget i, så Mille får altid lige vasket sine klove og tryne, når hun kommer indendørs.  Derefter løber hun igennem huset, hilser på Maja og hopper så op i sofaen og venter på, at familien får tid til at komme ind og hygge. En del af sofaen er blevet beklædt med plaider, og Maja og Mille ved, at det er der, de må ligge. 

Kælen, legesyg og elsker sang

- Mille vil rigtigt gerne hyggeputte og kløes på maven. Hun er bare skøn, så kærlig og kælen. Vi er dybt forelskede i hende. Jeg anede ikke, jeg ville blive så lykkelig over en gris, det er lidt som at få et tredje barn, jeg ved godt, det lyder ret åndssvagt, griner Charlotte Krogh og fortsætter:

- Grise er virkeligt kloge dyr, de har hjernekapacitet til at lære så meget som et fireårigt barn. Mille har mange ting, hun genkender, fra hun var lille. Der legede vi meget: ’Nu kommer jeg og kilder dig, ‘ og hun kunne genkende tonen, så man kunne opbygge en leg. Man startede på gulvet, og når man sagde: ”Nu kommer der en...”, så begyndte hun at rejse hårene, fordi hun vidste, hun ville blive kildet lige om lidt. 

- Hun kan også godt lide, at man synger for hende. Når man stopper med at synge, så kommer hun lige med sådanne nogle rolige lyde ”uak uak uak”, og når man så begynder at synge igen, bliver hun helt stille.

En hittegris kommer til

Lige efter påske blev familien suppleret med det vietnamesiske hængebugsvin Møffe. Grisen var blevet fundet i et sommerhusområde af en bilist, der havde været lige ved at køre hende ned. Han tog den velnærede, men umærkede, Møffe med hjem og efterlyste ejerne på de sociale medier, men uden held. Charlotte Krogh så imidlertid efterlysningen og tilbød sin hjælp, og så var der pludselig to grise i husstanden.

I begyndelsen var hængebugsvinet indendørs sammen med Mille, men de to grise havde svært ved at enes. 

- Jeg tror godt, de kunne lære det, men det var meget stressende hele tiden at skulle holde øje med, hvad Møffe lavede, og hun var ikke 100 procent renlig. Så vi byggede et lækkert sted udenfor. Jeg vil ikke have en gris, der ikke er renlig herinde, for det kan godt komme til at lugte grimt, fastslår Charlotte Krogh.

Møffe er fars gris

Mille og Møffe har hver deres gård, der støder op til hinanden, for at undgå at de kommer op at slås. Møffe kommer dog også ind hver dag for at sige hej, men hun foretrækker at være udenfor og har især knyttet sig til Rasmus. 

- Det er fars gris. Når han nærmer sig, så snakker hun og løber rundt. Han går ud og leger med hende hver morgen og aften, så hun får lidt motion og hygge, fortæller Charlotte Krogh.

Grise på slankekur

Møffe, der er vurderet til at være omkring to år gammel, vejer i dag 27 kilo, mens 7 måneder gamle Mille, der endnu ikke er fuldt udvokset, vejer 14 kilo. Man regner med, at minigrisen ender i omtrent samme vægtklasse som sine forældre, der vejer henholdsvist 22 og 20 kilo. 

Begge grise får Müesli fuldfoder, der er beregnet til minigrise og hængebugsvin. De er for tiden på diæt, så de får en smule mindre, end de kan spise, for at undgå, at de bliver for store. Charlotte Krogh vurderer, at familien bruger omkring 500 kr. på grisenes kost om måneden. Udover fuldfoderet får de grøntsager og frugt som gulerødder, ærter, broccoli og æbler, men ingen kål! 

- Det var bare ikke rigtigt rart at sidde i stuen om aftenen, hvis Mille havde fået kål, fordi hendes prutter lugtede virkeligt dårligt. 

Kælegrise elsker chips

Det er dog sket, at der faldet en snack af til grisene. Mille har gennemskuet, at poser der knitrer, som regel har noget lækkert i dem, og så er hun på pletten. Hun er særligt glad for osterejer og peanuts. Møffe er heller ikke tabt bag en vogn, så hun formåede en dag at åbne skabet med chips og snuppe en pose, som hun så gik rundt med i munden, men det lykkedes hende dog ikke at åbne den.   

Selvom grise er meget renlige, så skal man være forberedt på, at hjørner og paneler hurtigt kan komme til at se nussede ud, siger Charlotte Krogh: 

- De kan få lidt tør hud og skæl, og når vi ikke kan kradse det hele af for dem, kan de finde på at gå hen til en væg eller et hjørne, hvor der er en kant og klø sig op af det. Så vi skal snart have malet!