Spørg Bolius

Kan det betale sig at skrotte træpille fyret og få luft til vand varmepumpe?

Hej Bolius

Overvejer at skifte træpille fyr ud med et nyt luft til vand anlæg. Vi har 217 m2 i 2 etager og med gulvvarme, samt en ekstra bygning på 60 m2 med radiatorer (kun til at opvarme frostfrit). Anlægget kører på hhv. 10/15 KW og ved meget hård frost op til 18 KW. Opvarmer fint inkl. varmt vand til 2 badeværelser med hver sin 110 L VV beholder. (er på el patron om sommeren)

Vi ønsker først og fremmest for at blive fri for at bruge biobrændsel, men også for at få et anlæg der ikke kræver ejers rensning/ud askning /påfyldning af træpiller af naboer når vi er bortrejst i ugevis m.m.

Mener vi vil få en "gevinst" på økonomi - Ifl. sælgere af anlæg så skal vi kun bruge et anlæg som ikke er større end maks. 10 KW. Vi bruger ca. 9.000 kg træpiller pr.år. Og priser stiger hvert år, så vi tænker at det ikke bliver billigere!

Er vi på rette spor?

Vh
Jørgen

Hej Jørgen

I er da i den grad på rette vej.

Mens træpiller bliver mere og mere udskældte og får tilføjet gebyrer, bliver varmepumper rost og får fradrag og billigere og billigere el. Så alene økonomisk ser det ud til at være vejen frem.

Og selv om træpillefyr har gået som co2 neutrale, så er det en sandhed med modifikationer. Vi bruger alt for meget biobrændsel i Danmark (og i verden), så hvis man tager en grøn bæredygtig kasket på, så er varmepumpen klart at foretrække.

Det er en pæn mængde træpiller I bruger, men der er naturligvis også en del m2 at fordele dem ud på. Man kan ca. omregne 1 kg piller til 4,67 kWh. Så med den faktor, så bruger i 42.030 kWh. En luft til vand varmepumpe bruger giver i gennemsnit 3,15 kWh varme for hver kWh el. Så I ville bruge el for ca. 13.340 kWh på et år. Med de fradrag der er nu, så kan I regne med ca. 1,10 kr/kWh, hvilket svarer til ca. 14.674 kr/år. 

Denne udregninger naturligvis med mange variable faktorer, så I kan evt. tage den med en forhandler, som burde kunne tjekke de mere lokale udsving ud. Jeg tror at 10 kW kan være en meget realistisk størrelse. Her ville jeg læne mig op af forhandleren, som kan tage udgangspunkt i netop jeres hus.

Priser om omregningsfaktorer kan du se her: Det koster de forskellige opvarmningsformer - se priserne for opvarmning af din bolig 

Læs mere om varmepumper: Fordele og ulemper ved varmepumper

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden