Spørg Bolius

Kan det være rigtigt at jeg ikke må bruge mit loftrum til opbevaring?

Hej.

Jeg bor i et rækkehus (ejerbolig) med 9 husstande. vores tag er født med fladt tag, med tagpap. I 1994 blev der lavet et nyt tag med rejsning ovenpå det andet. For en del år siden fik jeg sat en loftlem i, så jeg kunne benytte loftet til opbevaring. En anden beboer og jeg benytter loftet, og der er ikke sat nogle vægge op. Jeg har netop fået at vide, at det er ulovligt på grund af brandfare, samt at der kommer svamp i det gamle tag fordi dampspærren er blevet brudt. Kan dette have sin rigtighed?

På forhånd tak

Mvh Flemming N

Hej Flemming.

Det er er faktisk rigtigt.

Hvis jeg starter med brandfaren. Som jeg forstår det er der en lagt nyt tag, som lægger over flere beboelser nedenunder. Der er ingen opdeling af tagrummet i form af vægge over de enkelte beboelser. Det betyder at brandadskillelsen mellem jeres boliger ligger i det vandrette plan, altså i det oprindelige tag. Hvis man begynder at lave åbninger i dette plan, det gamle tag, vil der kunne ste brandsmitte fra jeres lejlighed og op i tagrummet og videre til de øvrige beboelser.

Som udgangspunkt må man ikke lave gennembrydninger i brandadskillelser uden at gennembrydningen kan lukke til med en låge/lem eller lign som har mindst samme modstandsevne som det oprindelige tag. Hvis det samlede areal i tagrummet over alle jeres beboelser er over 1200 m2 skal lemmen have em brandmodstandsevne på BS-60 eller REI 60.

Det forhold at der er andre der hat gjort det samme gør det bare ekstra slemt. Så vil brandsmitten være endnu mere udtalt.

Hvis der i tagrummet var en brandadskillende væg over hver lejlighed kunne man godt, brandmæssig, sætte en loftlem i loftet. Men man ville stadig have udfordringen med at der var en gennembrydning af damspærren (hvis der var en oprindelig) og en kuldebro, hvis loftlemmen ikke er isoleret i samme grad som taget.

Så det er rigtigt at det ikke er tilladt at sætte en loftlem i og jeg må på det kraftigste anbefale at i får sikret gennembrydningen i taget med det samme. Man udsætter andre folk for fare. I bør nok få fat i en bygningssagkyndig

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden