Kan du bruge kompost fra genbrugspladsen i køkkenhaven?

Mange genbrugspladser tilbyder gratis kompost, og den er god at bruge i bede, køkkenhave og på græsplænen. Men du skal bruge den rigtigt, så den ikke svider nye frø.

Om du kan bruge kompost fra genbrugspladsen i din køkkenhave afhænger af, hvordan genbrugspladsen har behandlet jorden.

Om du kan bruge kompost fra genbrugspladsen i din køkkenhave afhænger af, hvordan genbrugspladsen har behandlet jorden.

Ja, du kan godt bruge kompost fra genbrugsstationen i din køkkenhave.

Komposten fra genbrugspladsen laves af haveaffald fra borgerens have og parker i kommunerne, og det sker under så høje temperaturer, at ukrudtsfrø, snegleæg, svampe og bakterier dør. Dog kan der blæse ukrudtsfrø i komposten, når den ligger på genbrugsstationen.

LÆS OGSÅ: Gødning

Kan jeg bruge kompost fra genbrugspladsen andre steder i haven?

Ja, du kan godt bruge kompost fra genbrugsstationen i fx blomsterbed, på græsplænen eller som fyldjord i bunden af større huller eller højbede.

Men pas på med at bruge det i forbindelse med nye frø, du har sået – både i køkkenhaven, på græsplænen eller i blomsterbedet – da næringsstofferne i komposten er så kraftige, at de kan 'brænde' frøene af. Strø højst et lag på 4-5 cm af komposten fra genbrugsstationen ud og riv det godt sammen med den eksisterende jord, så blandingen ikke bliver for stærk.

Hvordan bruger jeg kompost fra genbrugsstationen?

Læg et par centimeter kompost ud over jorden i køkkenhaven, på græsplænen og i staudebede, og lad den ligge og gøde jorden.

Du kan også sprede et lag på 4-5 cm ud på bedet eller køkkenhaven og fræse/kultivere det ned i jordens øverste lag.

Eller bland komposten med grus eller almindelig jord i forholdet 1:4, inden du fordeler blandingen.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab