Kan du holde juletræet frisk med kodimagnyl?

Hvis du putter et par brusetabletter eller hovedpinepiller i en spand vand og sætter dit juletræ deri, kan du holde juletræet frisk længere. Det siger et gammelt husråd, men passer det?

Ja, du kan faktisk holde juletræet frisk ved at putte brusetabletter eller hovedpinepiller i en spand med vand, og stille dit juletræ deri.

Hold juletræet frisk ved at give det en brusetablet eller hovedpinepille

  • Rødgran, omorika og blågran holder længere på nålene, hvis du opløser 1-2 brusetabletter mod hovedpine i vandet. Det skal dog være hovedpinepiller, der indeholder acetylsalicylsyre, fx kodimagnyl eller Treo, og ikke produkter med paracetamol som Panodil, Pinex og Pamol.
  • Placér træet så langt fra varmekilder som muligt. Varmestrålingen udtørrer træet hurtigt.
Friskt juletræ med julepynt

Rødgran, omorika og blågran holder længere på nålene, hvis du opløser 1-2 brusetabeletter mod hovedpine i vandet - dog skal det være hovedpinepiller, der indeholder acetylsalicylsyre, fx kodimagnyler. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Køb et friskt træ, og stil det i en spand vand

  • Sørg for, at træet er helt frisk fx ved selv at være med til at fælde det. Spørg ellers ved salgsstedet, hvor og hvornår træet er fældet.
  • Nordmannsgran holder længst på nålene, men en rødgran kan sagtens stå inde i små 10 dage stort set uden at tabe nåle.
  • Stil træet i en spand med vand, og lad det stå udenfor og i læ, indtil det skal pyntes inden døre. Herved holder du på fugten i nålene.

I videoen herunder viser Bolius' haveekspert, Jesper Carl Corfitzen, hvordan du bedst opbevarer dit juletræ, efter du har fældet det. 

Gør træet klar til pyntning inden døre 

  • Lad dit juletræ få et par hviledage i et rum, fx et skur eller en udestue, der er knap så varm som stuen, træet til sidst skal stå i. Herved vænner du træet til varmen, så det ikke får et varmechok. 
  • Skær mindst 1-2 cm af den nederste del af juletræets stamme lige inden, du tager det ind. Det sikrer, at træet bedre kan suge vand til sig, og at nålene er helt friske.
  • Placér træet i en juletræsfod med vand, og skift vandet i spanden hver dag. Det får det også til at holde længere. Store træer kan sagtens fortære et par liter vand i døgnet.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab