Spørg Bolius

Skimmelsvamp i varmluftkanaler?

Vi har en villa fra 60'erne med luftvarmeanlæg hvor kanalerne går under jorden. Vi vil gerne vide

A kan der danne sig skimmelsvamp inde i kanalerne? Vi synes nemlig der lugter jordslået når vi i sommerperioden slukker for blæseren.

B hvis vi vil installere centralvarmeanlæg, hvad kan vi fylde kanalerne op med. Og skal de fyldes op eller kan man bare lukke for hullet så at sige?

Hej med jer.

Ja, der er fordele og ulemper med de der luftkanaler, men generelt anbefaler man (i Energimærker) at skrotte systemet til fordel for at alm. radiator- eller gulvvarmesystem. Det er typisk rentabelt.

Men ellers vedr. spørgsmål A) Der kan bestemt godt være skimmelvækst i disse rør. Det kommer dog an på en del faktorer, men hvis de ligger koldt og evt. fugtigt i gulvet under huset, så kan der godt gro skimmelvækst og de typisk støvede kanaler.
Der er ikke mange der ved det - eller gør det - men ventilationskanaler bør renses jævnligt, (hvert eller hvert andet år).
Det er dog vigtigt at I ikke lige går i panik over dette svar, for det hører heldigvis til sjældenhederne at der opstår betydelig skimmelvækst her. Men få det undersøgt af en sagkyndig.

Vedr. spørgsmål B) så kommer det lidt an på hvilke kanaler vi snakker om. Under alle omstændigheder vil jeg dog ikke bare lukke af. Bedst ville være at fjerne kanalerne helt, men hvis dette ikke mulighed, så ville jeg nok bruge dem til at føre de nye varmerør i, (isoleret pex-rør) og så dernæst få fyldt dem op med lecanødder.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Aktuelt på forsiden