Spørg Bolius

Nyt varmeanlæg og nye radiatorer, kan vi føre rørene i skunken og hvordan med isolering?

Hej Bolius

Vi bor i et Trelleborg hus i 2 etager med et dobbelt Genvex anlæg og brændeovn fra 2002. Vi er af kommunen blevet pålagt at indlægge fjernvarme, idet den tidligere ejer aldrig har fået dispensation for fjernvarme i et område, hvor fjernvarme er obligatorisk. Da Genvex anlægget samtidig ikke har tilstrækkelig med kapacitet til at opvarme huset, er vi nødt til at lave rørføring mhp. vandbåren opvarmning i form af radiatorer. Der er opstået tvivl, om man kan åbne skunken og føre rørene der. Er det et problem at bryde dampspærre i skunken?

På forhånd tak for, at I vil besvare min henvendelse.

Med venlig hilsen

Vibeke B

Hej Vibeke B

Som udgangspunkt lyder det som en god ide, at trække de nye rør ude i skunken. Uanset om det er en kold eller varm skunk, vil jeg anbefale at i isolerer de nye varmerør. Det sikrer at I minimerer varmetabet i fordelingsanlægget. I følgende artikel kan I læse mere om isolering af varmerør: www.bolius.dk/isolering-af-varmeroer-og-varmeanlaeg-16377

Hvor vidt det er muligt at trække rørene i skunken, vil selvfølgelig afhænge af hvor meget plads der er. Hvis der er plads er muligt, at der kan opstå skader hvis dampspærren i skunken brydes og ikke genetableres korrekt. I kan dog sagtens ved en lukning, sikre at dampspærren igen er tæt. Læs mere om dampspærre på dette link: www.bolius.dk/dampspaerre-17454

Hvis det er muligt at trække varmerørene i skunken, vil jeg anbefale at I etablerer nogle adgangslemme, så det er muligt at besigtige rørinstallationer. Disse adgangslemme kan med fordel etableres hvor der alligevel bliver taget hul, og på den måde kan I sikre at tætheden ved dampspærren bevares.
Læs mere om kolde og varme skunke på dette link: Skunk

Hvis I er i tvivl om den rette løsning, vil jeg anbefale at i tager kontakt til en byggerådgiver eller en fagmand – fx en tømrer.

Held og lykke med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden