Kan jeg omplante mine roser?

Du kan godt plante dine roser et andet sted i haven, men det skal gøres rigtigt. Læs her, hvordan du gør.

Roser i potter har en klump jord med, men når du selv omplanter, vil jorden falde af rødderne, så du må passe godt på trevlerødderne.

Potteroser har en klump jord med, men når du selv omplanter, vil jorden falde af rødderne, så du må passe godt på trevlerødderne.

Du kan godt plante dine roser et andet sted i haven.

Men hvis du vil at flytte dine roser, skal du passe godt på deres rødder. Roser har et lille rodnet, som består at en kraftig basisrod, hvorfra der udgår fine trevlerødder. Derfor kommer roser ikke op med en klump.

Sørg for en god jord og masser af fugt til roser

Trevlerødderne må ikke tørre ud, hverken når du flytter roserne eller efter omplantningen.

En omplantning vil altid gå ud over rosens rødder, så efter omplantningen skal roserne i gang med at danne nye trevlerødder. Til det har de brug for lidt jordvarme og meget fugt.Vand derfor roser grundigt efter omplantningen.

Omplant ikke dine roser for sent på året. Rødderne skal nå at sprede sig ud i jorden, inden frosten for alvor går sætter ind.

Rosenjord er lerholdigt og hjælper roserne med at holde på fugten. Men ren rosenjord er meget næringsholdig og for stærk til rosernes rødder. Lav derfor en jordforbedring i det bed, hvor du vil plante roserne. Du skal bruge en tredjedel rosenjord og to tredjedele almindelig jord.

Plant roser dybt og beskær

Sørg for, at roserne kommer langt nok ned i jorden, når du genplanter dem. En tommelfingerregel er, at podestedet skal være 8-10 cm nede i jorden. Podestedet er der, hvor de nederste grene på rosens stamme begynder’.

Klip roserne, når du har flyttet dem. Deres rødder er svækkede efter omplantningen, og derfor kan de ikke suge vand nok til, at det kan nå ud i de yderste kviste. Derfor vil roserne komme til at hænge, hvis du ikke beskærer dem.

Plant ikke roser det samme sted to gange

Roser kan sagtens blive stående det samme sted, da roser ikke har brug for sædskifte.

Til gengæld kan du ikke senere kan plante roser på steder, hvor du har flyttet nogle fra. Det skyldes, at jorden bliver ’rosentræt’ og derfor ikke kan nære roser igen.

Hvis nye roser skal lykkes i bede, hvor der før har stået roser, skal al jorden køres bort og erstattes med ny jord.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab