Kan jeg omplante mine roser?

Du kan godt plante dine roser et andet sted i haven - men det skal gøres rigtigt. Læs, hvordan du gør.

Roser i potter har en klump jord med, men når du selv omplanter, vil jorden falde af rødderne, så du må passe godt på trevlerødderne.
Potteroser har en klump jord med, men når du selv omplanter, vil jorden falde af rødderne, så du må passe godt på trevlerødderne.

Du kan godt plante dine roser et andet sted i haven.

Hvis du vælger at flytte dine roser, skal du passe godt på deres rødder. Roser har et lille rodnet, som består at en kraftig basisrod, hvor der udgår fine trevlerødder fra. Derfor kommer roser ikke op med en klump.

LÆS OGSÅ: Pas dit rosenbed og få store, flotte roser

Sørg for en god jord og masser af fugt til roser

Trevlerødderne må ikke tørre ud, hverken når du flytter roserne eller efter omplantningen.

En omplantning vil altid gå ud over rosens rødder, så efter omplantningen skal roserne i gang med at danne nye trevlerødder. Til det har de brug for lidt jordvarme og meget fugt.

Vand derfor roser grundigt efter omplantningen. Og omplant ikke roser for sent på året, så rødderne kan nå at komme ud i jorden, inden frosten går i jorden for alvor.

Rosenjord er lerholdigt og hjælper roserne med at holde på fugten. Men ren rosenjord er meget næringsholdig og er for stærkt for rosernes rødder. Lav derfor en jordforbedring, der hvor du vil plante roserne med en tredjedel rosenjord og to tredjedel almindeligt jord.

SE BILLEDSERIEN: Roser

Plant roser dybt og beskær

Få roserne langt nok ned i jorden, når du genplanter dem. En tommelfingerregel er, at podestedet skal være 8-10 cm nede i jorden. Podestedet er der, hvor de underste grene begynder på rosens ’stamme’.

Klip roserne, når du har flyttet dem. Deres rødder er mindre kraftige og kan derfor ikke suge vand nok til at nå ud i de yderste kviste, og roserne kommer hurtigt til at hænge.

Plant ikke roser det samme sted to gange

Roser kan sagtens blive stående det samme sted, da roser ikke har brug for sædskifte.

Til gengæld kan du ikke senere kan plante roser der, hvor du har flyttet nogle fra. Det skyldes, at jorden bliver ’rosentræt’ og derfor ikke kan nære roser igen.

Hvis roser skal lykkes på samme sted, skal al jorden køres bort og erstattes med ny jord.

LÆS OGSÅ: Plant næste års potteroser i september

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab