Spørg Bolius

Kan jeg slukke for ventilationsanlægget her i vinter - for at spare energi?

Hej Bolius

Vores Nilan ventilationsanlæg fra 1998 har en el-varmer, som kan  supplere varmeveksleren. For at spare strøm har jeg slukket for el-varmeren, men nu synes jeg det trækker med kølig luft fra indblæsningsventilerne. Skal jeg skrue op for el-varmeren igen eller er det OK at slukke helt for ventilationsanlægget i vintermånederne?
Venlig hilsen Bo M

Hej Bo M

Det kan bestemt ikke anbefales at slukke helt for ventilationsanlægget. Både din bolig og dit helbred har brug for at luften bliver skiftet ud. Alternativt skal du lufte ud 3 gange dagligt i 5-10 minutter med gennemtræk. Hvor meget strøm elvarmen kræver ved jeg ikke, men det burde du kunne læse dig til i en manual eller i nogle specifikationer. Hvis det er ubehagelig træk, så er spørgsmålet om ikke komforten kan være afgørende, så du må tænde igen. Er det fordi du samlet føler der bliver koldere, så er det nok billigere at skrue en smule mere op for varmen (især hvis du har fjernvarme).
 
Nu ved jeg jo ikke hvor omhyggelig du er med dit anlæg, men alligevel vil jeg benytte mig af anledningen til at huske dig på at få skiftet filtre og rengjort anlægget løbende. I ny og næ kan det også være en god ide at få det efterset af en vvs'er, da oplevelsen og effekten også er afhængig af at det er justeret og kører korrekt
Hvordan får du den bedst mulige ventilation i boligen? 
 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden