Spørg Bolius

Kan kommunen kræve at 40 år gamle bygninger skal søges lovliggjort?

Hej Bolius.

Efter henvendelse til BBR ang. opsætning af pavillon på knap 10 m2 for at den dækkes af forsikringen, har jeg fået besked fra kommunen om at lovliggøre 2 bygninger på hhv. ca 9 og 15 m2( drivhus og redskabsrum), da de, sammen med min garage (der er godkendt) overskrider 50 m².

Bygningerne var på grunden, da jeg købte huset for 37 år siden, og er bare blevet løbende vedligeholdt. Det virker meget underligt, at kommunen kan pålægge mig den udgift efter så mange år, og i sidste ende bede mig rive dem ned. Er det en korrekt henvendelse fra kommunen, og skal jeg bare sige javel og få lave tegninger med mål og søge lovliggørelse?

Hilsen Bo 

Kære Bo.
 
Uanset hvor gamle bygninger er, skal de altid være opført lovligt.
Derved kan kommunen godt bede dig om at søge om lovliggørelse. Du kan redegøre for, at der ansøges jf. de regler der var gældende på opførselstidspunktet, eller de regler der var gældende på det tidspunkt lokalplanen for området blev udgivet (hvis der er en lokalplan i dit område)
 
Alt efter hvor langt bygningerne ligger fra skel, kan det være du skal søge om dispensation/helhedsvurdering fra 12 meter reglen langs skel. Det kan også være du skal søge om dispensation for bebyggelsesprocenten.
Jeg vil råde dig til en dialog med kommunen, så dine bygninger kan blive lovligt godkendt og registreret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden