Spørg Bolius

Kan naboens ukrudtsmiddel have ødelagt vores 30 år gamle hæk?

Til Bolius

Er det muligt, at produkt til bekæmpelse af ukrudt, kan bekæmpe/ødelægge en 30 år gammel hæk?

Vi har en 30 år gammel ligusterhæk placeret i skel, og som tilsyneladende er ved at gå ud på en del af skellet. Vi ved, at der på den del af skellet, hvor hækken tilsyneladende er ved at “dø”, jævnligt er blevet udsprøjtet  ukrudtsmiddel.

Derfor stiller vi ovenstående spørgsmål, og samtidig spørger vi, om det er muligt at analysere jorden på hver side af hækken for fastlæggelse af, hvor ukrudtsmidlet er udsprøjtet?

Vi vedhæfter foto, som tydeligt viser forskel på hækkens nuværende tilstand.

Mvh. Henning P

Hej Henning

De fleste midler, der bruges til bekæmpelse af ukrudt, er såkaldte systemiske midler, der virker ved at trænge ind gennem planternes grønne dele og dræbe hele planten indefra. Midlerne skelner ikke mellem de forskellige planter, og kan slå både buske, træer og andre større planter ihjel, så længe midlet rammer planternes blade eller nye stængler.

Nogle planter er dog mere modstandsdygtige end andre. Midlerne vil typisk ikke kunne trænge ind gennem rødder, stammer eller grene, så hvis det er sprøjtemidler, der har slået jeres hæk ihjel, kræver det, at selve bladene er blevet ramt. Dette kan ske, hvis der fx sprøjtes i blæsevejr, eller man har sprøjtet for tæt på hækkens nederste blade.

En jordprøve kan muligvis vise, om der er rester af sprøjtemidler i jorden, men kan ikke bevise, om det er derfor, hækken er gået ud.

I kan læse mere i denne artikel: Må naboen bruge Roundup i fælles skel?

Der kan også være andre og helt naturlige grunde til, at hækken er begyndt at gå ud. Det er fx ikke unormalt, at en ligusterhæk efter bare 25 år helt eller delvist begynder at gå ud, og enkelte planter kan også bukke under efter en sommer med meget tørke. Tørkeskader kan endda i nogle tilfælde først ses den efterfølgende sæson, hvor planten ikke kan optage væske i foråret på grund af skader på rødderne.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden