Spørg Bolius

Kan tegltag ikke tåle algerens?

Hej Bolius

Vi bor i parcelhus fra 1968/79 med eternittag.
For 15 år siden blev det malet og derefter behandles det hvert 2.år med algefjerner/skum af samme firma. Fremstår stadig som nyt.
Vi besøgte lørdag nogle venner i deres l 1/2 plans hus , 15-20 år gl. Alt er tip-top undtagen lertegltaget. Det var mange steder mere sort end rødt.
På forespørgsel svarede de, at de ikke tør bestille behandling med skum/algefjerner, det kan lertegl ikke tåle???
Er det korrekt og hvis JA, hvad så med mit tjærepaptag på garagen ?

Venlig hilsen Ole B

Hej Ole B

Som udgangspunkt anbefaler vi ikke hverken at få afrenset eller at få malerbehandlet sit tag.

Der er ingen undersøgelser der viser at afrensning af tage kan forlænge levetiden på taget. Det er rent kosmetik. Og det kan i visse tilfælde skade taget.

Og hvis det ikke forlænger levetiden er der jo ingen grund til at gøre det og dermed udlede kemiske stoffer til miljøet.

Tegltage bør man ikke få renset, da det netop kan skade, og i processen kan stenen skubbes skæve (de er ikke alle fastbundet) de kan revne osv. Desuden kan afrensningsmidlet komme ind under taget, som det også kan på et eternittag.

På eternittaget kan der komme rester af afrensningsmidlet ind i tagrummet hvori der kan være asbestfibre.

Så nå jeres venner vælger ikke at få renset taget er det en god beslutning. Det forlænger ikke levetiden og det kan i værste fald ske skader på taget. Nu ved jeg ikke hvad det er for en type afrensningsmiddel der anvendes, men det kan måske også skade tegltaget. Et tegltag er ret porøst.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden