Spørg Bolius

Kan vi spare på elregningen ved at slukke cirkulationspumpen?

Hej Boulis.
I disse energisparetider har jeg tænkt på, om jeg vil kunne spare strøm ved at dagsslukke cirkulationspumpen i de timer, hvor ingen er hjemme.
Vi har et fjernvarmeunit fra 2015 med digitalt panel, hvor det er muligt at styre tidsrum, hvor der sendes varmt vand til armaturer på begge etager. Men kan det overhoved svare sig at lave et 'hverdags-pauser'?
På forhånd tak, Anne-Katrine T

Hej Anne-Katrine

Der kan spares noget ved at slukke for cirkulationspumpen. Hvor meget er dog ret afhængigt af hvor gammel en pumpe man har, og hvor længe man kan undvære den. Cirkulationspumper fra før 1995 kan bruge op mod 4-5 gange så meget energi som en ny.
Skifter man til en ny, kan man spare ca. 300-350 kWh om året. Og med en elpris på fx 4 kr., så er det 1.200-1.400 kr om året. udskiftning_af_cirkulationspumpe_22.pdf 
 
Skruer man ned i fx 1/3 af dagen, vil der dermed kunne være omkring 400 kr at spare på et år med en gammel pumpe.
Jeg tænker du fik skiftet pumpen i forbindelse med udskiftning af anlægget, og dermed er du nok nærmere en besparelse på 75-100 kr. på et år.
Men mange bække små... så kan du nemt styre det, så er det da en mulighed.
Cirkulationspumpe | Energistyrelsen 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden