Fakta om kobberhuset

  • Størrelse: 210 m2 i 1½ plan
  • Arkitekt: Niels Friis. 
  • Bygherrerådgiver: Peer Sjødahl 
  • Kvadratmeterpris: Ca. 21.000 kr./m2 eksklusive kælder

Eftermiddagssolen flimrer uroligt i birketræernes lette løv. Det blanke søvand spejler landskabet på bredden, og det gyldne efterårslys gløder om kap med kobberfacaden på det nybyggede hus.

Som det ligger der på kanten af søen, hvilende på en pontonlignende træterrasse, ligner det næsten en husbåd, der har lagt til ved søbredden.

- Lyset er anderledes her, fordi vi får refleksionerne fra vandet hele tiden, forklarer Thomas, bygherren bag kobberhuset. Videncentret Bolius talte med ham i 2011.

Netop lyset har været et af de vigtigste fokuspunkter for Thomas og hans kone, Tina, der begge har lagt et stort engagement i tilblivelsen af deres usædvanlige hus.

Købte grund ved søbredden

Familien har boet i området siden 1990, og lysten til at bygge har altid været der.

- Vi har altid sagt til hinanden, at hvis den rigtige grund kom til salg, ville vi bygge noget selv, siger Thomas.

Muligheden kom, da der pludselig blev udbudt en attraktiv sommerhusgrund til salg. Den lå i første række til søen, og der fulgte et lille træhus med i købet. Parret slog omgående til.

Ventede to år på byggetilladelse

Først overvejede de at bygge videre på det oprindelige hus, men det kunne ikke betale sig, og derfor tog parret kontakt til arkitekt Niels Friis, som de kendte i forvejen.

- Vi nåede at bo to år i det lille sommerhus. I den periode tegnede vi på det nye og ventede på byggetilladelse. Vores børn var heldigvis små på det tidspunkt, så det var en sjov måde at være sammen på. Men det bedste ved ventetiden var, at vi havde tid til at lære stedet rigtigt at kende. Vi lærte noget om det specielle lys på grunden, og vi fandt ud af, at det var vigtigt at lave et gennemsigtigt hus, så rummene kunne flyde sammen med naturen udenfor, forklarer parret.

Nyt hus skulle være fleksibelt

Familien kom fra et ældre hus i to etager, og allerede mens de boede dér, diskuterede de, hvad de ville gøre anderledes, hvis de fik mulighed for at bygge noget nyt selv.

- Vores gamle hus var fra 1938 og med mindre, mere afgrænsede rum. Vi ville gerne have et fleksibelt hus med store rum, der kunne indrettes på forskellige måder. Dagslyset var også et vigtigt punkt for os, og så ville vi have et hus, der var nemt at vedligeholde.

Arkitekt ville bygge lade med huller i

Arkitekten Niels Friis skitserede et hus til familien, og den bærende idé var at tænke huset som én stor lade med huller imellem etagerne og med udsigt til søen fra hver en krog. De ideer kunne Tina og Thomas lide.

- Hullerne giver en bedre kontakt imellem etagerne og betyder, at stueetagen får ekstra dagslys oppefra. Selvom vi indledningsvis var lidt tvivlende omkring de høje vinduespartier, der kører igennem etageadskillelsen er vi blevet meget glade for dem også udefra, hvor de bryder linjerne i facaden, siger Tina, og fortsætter:

- Vi må erkende, at nogle af de løsninger, som vi i begyndelsen var skeptiske overfor, rent faktisk viste sig at være de rigtige. Og hvis vi skal give et godt råd videre til andre, så er det ikke at skyde arkitektens ideer ned med det samme. Arkitekter kan se noget, som vi andre ikke har lært at se. Man skal være lydhør over for ideerne og klar til at blive udfordret, ellers er der ingen grund til at bruge penge på en arkitekt.

Huset fik facade i kobber

Den kobberbeklædte facade har sin egen historie. Det begyndte egentlig som en materialediskussion om husets tagbelægning. For at få så store og spinkle vinduespartier som muligt, gik parret efter et hus med en let konstruktion, dvs. et træskellet med et plademateriale eller tagpap på taget.

- Vi syntes, at levetiden på tagpap var for kort, så vi vidste, at det skulle være en form for metal. Zink var for koldt i farven, derfor endte det med kobber, som også patinerer smukt, forklarer Thomas.

Kobber er let at holde

Da parret samtidig prioriterede en facade med minimal vedligeholdelse, foreslog arkitekten at lave hele huset i kobber.

- Kobber er kun lidt dyrere end tagpap, men det holder meget længere og kræver ingen vedligeholdelse, forklarer Thomas og tilføjer:

- Vi har arbejdet meget strengt ud fra et budget og forsøgt at lave et hus med en fornuftig økonomi, men uden at gå på kompromis med arkitekturen.

Familiens byggeråd

  • Brug en bygherrerådgiver. Som lægmand er det uover­skueligt at styre byggeriet af et helt hus selv, og mange ting kan gå galt i kommunikationen med håndværkerne. Vi fandt en lokal bygherrerådgiver, som delte de samme arkitektoniske værdier som os. Den udgift, vi har brugt på byggestyring og rådgivning, har været det tredobbelte værd. Vi er kommet nemt igennem byggeriet og uden økonomiske overraskelser.
  • Tjek materialepriser. Vi gik selv aktivt ind og under­søgte priser på alle de byggematerialer, vi skulle bruge. Det er meget nemt at gøre på nettet. Bagefter konfronterede vi håndværkerne med disse priser, og hvis de ikke kunne matche, købte vi selv materialerne. Det har vi sparet mange penge på.
  • Spar på køkkenet. Når du bruger 300.000 på et luksus-køkken, er det på bekostning af andre ting. Vi ville ikke gå på kompromis omkring de store beslutninger i huset, og derfor valgte vi bevidst at spare på køkkeninventaret, som er fra Ikea og ikke har kostet alverden.