Indhold i denne artikel

Køb af fryser

Dybfrysere findes til priser lige fra 1.300 kr. for en lille kummefryser og helt op til 37.450 kr. for et køle/fryseskab i klassisk amerikanerstil.

En kummefryser fra Vestfrost opnåede i en test udført for forbrugerbladet Tænk i februar 2006 en førsteplads. Et lavt energiforbrug var en vigtig årsag til førstepladsen.
En kummefryser fra Vestfrost opnåede i en test udført for forbrugerbladet Tænk i februar 2006 en førsteplads. Et lavt energiforbrug var en vigtig årsag til førstepladsen.

Hvad er dit behov?

Bor du alene i en lejlighed, skal de måske kun have plads til lidt storindkøb i det lokale supermarked en gang imellem. I så fald kan du muligvis nøjes med en lille frostboks integreret i køleskabet.

Rummer husstanden fire-fem beboere, er behovet måske snarere en større kummefryser i kælderen. Sætter du derimod pris på tilgængelighed, og har du ikke brug for så meget frysekapacitet, kan en skabsfryser i køkken eller bryggers være en løsning.

Set ud fra et økonomisk synspunkt kan det ikke betale sig at købe en større fryser, end du har brug for. Både pris og energiforbrug hænger nemlig sammen med fryserens størrelse.

Hvilken type af fryser bør du vælge?

Ofte står valget mellem en kummefryser eller en skabsfryser. Er du i forvejen på udkig efter et nyt køleskab, kan du vælge et køleskab med integreret frostboks.

Afgørende for valget mellem en kummefryser og en skabsfryser er pladsforholdene i boligen, kravet til fryserens størrelse, dine krav til bekvemmelighed og til fryserens energiforbrug.

 • Kummefryser: Ønsker du størst mulig kapacitet til den lavest mulige pris og med det lavest mulige energiforbrug, er der ingen vej uden om en kummefryser.
 • Skabsfryser: Frostvarerne er lettere tilgængelige i kraft af skabets mange hylder og skuffer. Da skabet ofte er placeret i køkkenet, giver det samtidig en lettere adgang til dets indhold.

   

Hvilke fordele er der ved en kombiløsning?

Har du ikke det store behov for frysekapacitet, og sætter du bekvemmeligheden i højsædet, er det værd at overveje en kombineret løsning i form af et køle/fryseskab. Skabene fås enten som "side-by-side" eller "stablet" oven på hinanden.

Priserne strækker sig fra 1.895 kr. for et lille Beko-køleskab med 15 liter frostboks til 37.450 kr. for et amerikanskproduceret Smeg-køle/fryseskab i luksusklassen med indbygget isterningemaskine.

Hvilken rolle spiller energiforbruget?

Ved valg af kummefryser betaler det sig at gå efter en model med energimærket A++, hvilket angiver den mest energivenlige model. Ofte er prisen på en model i klasse A++ ikke markant højere end prisen på den mindre energivenlige klasse A eller A+.

Eksempelvis fås en Electrolux ECS 2346 med et årligt energiforbrug på 153 kWh til 3.795 kr. Inklusive afskrivning over 10 år, forrentning og strømforbrug løber den årlige udgift op i 767 kr.

En ældre model fra Electrolux af tilsvarende størrelse har et årligt strømforbrug på 258 kWh, men koster det samme. Alene i kraft af et højere energiforbrug løber den årlige udgift derfor op i 956 kr.

Fryseskabe bruger generelt 20-25 procent mere energi end kummefrysere og er derfor sjældent mærket med A++. Men har du mulighed for at vælge et skab mærket med A++, bør en højere pris ikke nødvendigvis afskrække dig. Besparelsen på skabets indkøbspris kan på længere sigt blive spist op af et øget strømforbrug.

Hvad bør du i øvrigt lægge mærke til?

Ud over energiforbruget bør du hæfte dig ved følgende faktorer i valget af fryser:

 • Indfrysningskapacitet: Fryser du store mængder kød eller grøntsager ned ad gangen, er det værd at lægge mærke til indfrysningskapaciteten. Betegnelsen angiver, hvor stor en mængde varer fryseren kan fryse ned i løbet af 24 timer
 • Temperaturstigningstid: Angiver det antal timer, som fryseren kan køre uden strøm, før temperaturen stiger fra minus 18 til minus 9 grader.
 • Lynfrysefunktion: Undersøg, om funktionen automatisk slår fra efter brug.
 • Afrimning: Nogle frysere er forsynet med en automatisk afrimningsfunktion, så du slipper for selv at afrime fryseren.
 • Termostat: Regulering af fryserens temperatur foretages med termostatknappen. Læg mærke til, om der er temperaturindstilling på termostaten, og hvor tilgængelig knappen er.

   

Hvordan er sammenhængen mellem pris og kvalitet?

At dømme efter en test udført for forbrugerbladet Tænk i februar 2005 er der en nogenlunde pæn sammenhæng mellem pris og kvalitet på kummefrysere. Ud af de ni testede kummefrysere opnåede Vestfrost til en gennemsnitspris på 4.120 kr. en førsteplads, mens sidstepladsen gik til en Elcold EL 35 til en gennemsnitspris på 3.145 kr.

En Electrolux model ECM 3055 til en gennemsnitspris på 3.495 kr. opnåede en midterplacering i feltet.

Kan en tillægsforsikring betale sig?

Under normale omstændigheder bryder en fryser sjældent sammen i de første leveår. Garantien dækker uden diskussioner det første halve år og i princippet også det næste halvandet år. I sidstnævnte tilfælde er det dog op til dig som forbruger at bevise, at du har ret til dækning under garantiordningen.

En tillægsforsikring dækker typisk i de fire-fem første år af produktets levetid, hvor risikoen for sammenbrud er mindst. Rent økonomisk er en tillægsforsikring derfor ikke nogen god forretning for dig, selvom den kan give dig en følelse af tryghed og sikkerhed mod uventede udgifter. Prisen for fem års dækning svinger mellem 600 og 750 kr.

Kan det betale sig at leje en fryser?

Vurderet strengt økonomisk kan det ikke betale sig at leje en fryser frem for selv at foretage investeringen. Årsagen er, at hvis du låner til indkøbet, kan du trække renterne fra i skat, mens lejeudgiften ikke kan trækkes fra i skat. Derudover skal leasingselskabet have dækket sine omkostninger til administration, hvilket er et ekstra fordyrende led.

Kan det betale sig at reparere en fryser?

Køber du en fryser til under et par tusinde kroner, kan det næppe betale sig at reparere den. I nogle tilfælde kan reservedele være svære at fremskaffe til billige modeller. Dertil kommer, at alene besøget af en montør koster mellem 600 og 800 kr.

Er fryserens kompressor gået sig en tur, vil en udskiftning som en hovedregel ikke kunne betale sig. Er der tale om et defekt relæ eller termostat, vil en udskiftning ofte kunne betale sig, hvis anskaffelsesprisen har været over et par tusinde kroner, og fryseren ikke er alt for gammel.

Hvor lang tid kan en fryser holde?

Levetiden for en fryser er normalt ikke det store problem, da mekanikken sjældent går i stykker. En almindelig skabs- eller kummefryser holder snildt i 10-15 år, men det kan være en god idé at skifte den ud tidligere, hvis der er kommet nye og mere energivenlige modeller på markedet.

Hvordan finder du et godt tilbud?

Priserne på den samme eller næsten identiske model dybfryser svinger meget fra forhandler til forhandler. Eksempler på prisforskelle på 50-60 procent er ikke usædvanlige

Priserne på internettets databaser er desværre ikke altid opdaterede og dækker heller ikke alle forhandlere. Er du på jagt efter det bedste tilbud, er der derfor ingen anden udvej end at følge med i tilbudsaviser, avisannoncer og på internettet.

Hvor store kan prisforskellene være?

For at undersøge prisforskelle på en mellemstor kummefryser tog redaktionen et tilfældigt pristjek i uge 24 i 2007.

Via webportalen pricerunner.dk undersøgte vi prisen på en Vestfrost SZ102C-kummefryser. Billigste pris på 1.799 kr. blev fundet hos internetforhandleren wupti.com, mens dyreste pris blev fundet hos Vestjysk Hvidevare Center, hvor udsalgsprisen blev opgivet til 3.195 kr.

Eksemplet viser intet om, hvilken forhandler der generelt er billigst, men antyder blot, at du kan spare mange penge ved at shoppe rundt mellem forhandlerne og vælge den billigste forhandler.

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Kilder og henvisninger

Kilder:

"Kummefrysere - køb den dyreste og spar 5.000 kr." | Test af kummefrysere | Forbrugerrådet, marts 2005 "Hold hovedet koldt i køleregionen" | Test af køle/fryseskabe | Tænk, september 2005
Teknologiportalen.dk
Elgiganten
Punkt1

Henvisninger:
Læs mere om mærkning af hårde hvidevarer på Energistyrelsens hjemmeside Læs mere om miljø og hårde hvidevarer hos Informationscenter for Miljø og Sundhed På Energistyrelsens hjemmeside kan du tjekke priser og energiforbrug http://sparenergi.dk/forbruger/el/koel-og-frys Find dine hårde hvidevarer på nettet via Pricerunner

Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab