En kommende familieforøgelse betyder, at Scott Parkin og hans hustru er ved at vokse ud af deres fireværelses rækkehus. Derfor satte de i starten af 2017 deres hjem, der ligger i en forstad til Middlesbrough i det nordøstlige England, til salg med en udbudspris på 175.000 pund (ca. 1,4 millioner danske kr.). Men da der efter seks måneder ikke var kommet et eneste bud, valgte de at omlægge deres strategi.  

- Hvis vi havde beholdt huset på markedet, ville vi have været nødt til at reducere prisen, men i stedet for besluttede vi at afholde et lotteri, der giver folk, der ikke har råd til at købe et hus, mulighed for at vinde et, forklarer Scott Parkin.

På en Facebookside oprettet til formålet, annoncerede han, at man kunne købe lodder til fem pund (ca. 41 danske kr.) stykket. Blandt de lodder, der bliver solgt, udtrækkes der en vinder, der vil få overdraget huset.

Britisk gods solgt på lodsedler

Scott Parkin er ikke den første til at benytte denne fremgangsmåde. I august vandt en britisk kvinde således et gods i Lancashire, der var vurderet til 800.000 britiske pund (ca. 6,6 millioner kr.), efter at have købt 20 lodsedler for 40 pund (ca. 330 danske kr.). Ejeren af godset, Dunstan Low, havde ligeledes haft svært ved at komme af med sin bolig og endte derfor med at sælge lodsedler til 2 pund stykket (ca. 17 danske kr.), hvilket indbragte ham næsten 900.000 pund (ca. 7,5 millioner danske kr.). 

Brexit gør det sværere at sælge bolig i Storbritannien

Det er formentlig på grund af den begyndende køling af boligmarkedet i Storbritannien forårsaget af usikkerhed omkring Brexit og en stigning i stempelafgiften, at boliglotterierne er begyndt at vinde frem. Ifølge boligsiden Rightmove har mere end en tredjedel af dem, der har en bolig til salg netop nu, set sig nødsaget til at reducere udbudsprisen. Det er netop for at undgå prisnedsættelser og for at opnå et hurtigere salg, at nogle boligejere vælger at udlodde deres ejendom som præmie.  

Stramme regler for boliglotteri

På grund af den stigende interesse for disse boliglotterier har de britiske spillemyndigheder været ude med en advarsel om, at man kan risikere 51 uger i fængsel og en bøde på op til 5.000 pund (ca. 41.000 danske kr.), hvis man overtræder de gældende regler på området. Derfor konsulterede Scott Parkin også først en advokat, inden han gik i gang. For ikke at bryde loven skal køberne af lodder også svare på et spørgsmål, sådan at konkurrencen ikke udelukkende er baseret på held, og alle interesserede kan desuden få ét gratis lod.  

Hvis det ikke lykkedes at afsætte alle 35.000 lodder og dermed dække husets pris, inden udløbsfristen den 1. april 2018, bliver præmien i stedet for konverteret til tre kontantbeløb. Vinderen af førstepræmien vil modtage 50 procent af det beløb, som salget af lodder har indbragt, mens andenpræmien bliver 20 procent af beløbet og tredjepræmien 10 procent. De resterende 20 procent bliver doneret til velgørenhed (igen for at holde sig inden for lovens rammer). 

Scott Parkin er dog ikke afvisende over for at forsøge sig endnu en gang, hvis salget mislykkes.  

- Hvis jeg ikke sælger nok lodder i første omgang, vil jeg nok prøve at lave endnu et lotteri, og hvis det heller ikke lykkedes, så vil jeg formentligt sætte huset tilbage på markedet, erklærer han.  

Home: Nej tak til at sælge boliger på lodsedler

Ejendomsmæglerkæden Home har ikke meget til overs for de britiske boliglotterier

- Det har mere at gøre med gambling end med et seriøst salg, og det vil vi i hvert fald ikke være en del af i Home. I Danmark er boligmarkedet heldigvis seriøst på den måde, at man ved, hvad boligens pris er, og det er så den, man forhandler ud fra, erklærer relationschef Mads Ellegaard. Han har aldrig har oplevet lignende scenarier blandt danske ejendomsmæglere.

- Det nærmeste, man kommer det, er, at der er nogle mæglere i Danmark, der lader andre varer være inkluderet i købet af boligen. Så hvis man køber det her hus, bliver bilen holdende i garagen eller lignende. Det er ikke noget, vi synes, er en særlig god ide, fordi det er med til at skævvride fornemmelsen af, hvad det egentligt er, du køber, pointerer Mads Ellegaard.

Kun almennyttige lotterier tilladt i Danmark

Også hos Spillemyndigheden, der er den styrelse, som er ansvarlig for at udstede danske spilletilladelser, vender man tommelfingeren nedad. 

Det vil ikke have nogen gang på jord i Danmark, siger specialkonsulent og kommunikationsansvarlig Katja Arabelle Antabi fra styrelsen.

- Lotterier er omfattet af spilleloven, og det vil sige, at du skal have en tilladelse til at afholde sådan et lotteri. Det vil man aldrig kunne få fra os, fordi de eneste lotterier, man kan få tilladelse til i Danmark, er det det vi kalder almennyttige lotterier, som afholdes til fordel for et godt formål. Du kan fx samle ind til Kræftens Bekæmpelse eller en ny hal i din lokale kommune, men du vil aldrig kunne få tilladelse til at afholde et lotteri for egen vindings skyld, fortæller hun. 

Andre specielle måder at sælge boliger og bygninger i udlandet

Det britiske boliglotteri er ikke den eneste specielle måde at afhænde boliger på.

Den italienske stat annoncerede tidligere i 2017, at man vil give 103 historiske bygninger, heriblandt slotte, klostre og gamle gårde, væk. Det er en betingelse, at man renoverer og udvikler ejendommene til turistdestinationer, og man får maksimum lov til at beholde dem i 18 år.  

I USA bliver gamle historiske hjem jævnligt tilbudt kvit og frit af lodsejere, der ønsker at bygge nyt på grunden. Du skal dog selv flytte huset, hvilket nemt kan blive dyr affære. 

I England valgte lokalmyndighederne i Stoke-on-Trent i 2012 at sælge en række huse i et nedslidt område med høj kriminalitet til et pund (ca. 8 danske kr.) pr. styk. Ansøgere forpligtede sig til at bo der i minimum fem år og renovere huset. Med hver bolig fulgte et lavrentelån på 30.000 pund (ca.248.000 danske kr.) til at finansiere forbedringerne.