Før et boligkøb husker de fleste at søge svar på klassiske spørgsmål som: Hvornår er taget skiftet? Hvordan er ejerforeningens økonomi? Og hvilke servitutter er tinglyst på ejendommen?

Men i lyset af at klimaet ændrer sig til det værre, bør du huske også at stille kritiske spørgsmål til boligens sårbarheder over for bl.a. udefrakommende vand. Både så du kan undgå en hovedpine senere, men også så du ved, hvor du skal sætte ind med forbedringer, hvis du vælger at købe en bolig med sårbarheder.

Stil disse 5 spørgsmål, inden du underskriver boligkøbet

  1. En sælger har pligt til at svare ærligt på dine spørgsmål under en handel. Det kaldes 'sælgers loyale oplysningspligt'. Spørg direkte til om hele eller dele af boligen har været oversvømmet eller haft vandskader. Det er især vigtigt, hvis boligen har en kælder.
  2. Husk de kritiske spørgsmål til boligens omgivelser. Ligger boligen højt eller på Mosevej for foden af en bakke? Er der hældning mod huset, så vandet samler sig tæt på boligen? Er der afløb i kælderen, der kan give problemer med tilbageløb i kloakken? Ligger boligen lige ved et sø- eller vandløb, der kan løbe over sine bredder og skabe problemer? 
  3. Spørg kommunen, om der er nogen kendte sårbarheder i området, og hvad der eventuelt ligger af planer for at klimasikre i nabolaget.
  4. Kontakt de nærmeste naboer eller grundejerforeningen og hør dem, om de har været plaget af oversvømmelser i området efter skybrud eller længerevarende kraftig regn.
  5. Spørg forsyningsselskabet til råds, da de har stor indsigt i områdets kloakker og eventuelle planer for kloakseparering i området.

    Hvis du har en køberrådgiver eller anden rådgivning med på sidelinjen, kan I sammen gennemgå huset ud fra denne tjekliste, som Videncentret Bolius har lavet i samarbejde med Teknologisk Institut.

    Med tjeklisten får du et godt afsæt til at kunne vurdere, hvor udsat en bolig er i forhold til fremtidens klima.