Spørg Bolius

Køb og indretning af tagetage

Kære Bolius. Min familie og jeg bor på femte sal i en ejerlejlighed på Vesterbro i KBH. Vi drømmer om mere plads, men har ikke meget lyst til at flytte, da vi elsker vores lejlighed og kvarteret. Vi bor i en lille ejerforening, der blot består af vores opgang. Over os er et uudnyttet loft. Hvordan skal vi gribe det an, hvis vi gerne vil købe og indrette denne etage, som strækker sig over både vores og naboens lejlighed? Hvordan får vi vurderet værdien af det, så vi evt. kan købe det af de andre ejere? Og er der særlige faldgruber at være opmærksom på? Er det erfaringsmæssigt dyre kvadratmeter at tilføje boligen? Der er meget skrå vægge - de begynder alllerede at blive skrå i vores lejlighed/underetagen. Må man tilføje en kvist, selvom der også er kviste på 5. sal? På forhånd mange tak for svar. VH Grethe L.

Kære Grethe L.
Jeg vil anbefale, at I starter med at undersøge, om det overhovedet er muligt at få tilladelse til at inddrage loftetagen i jeres bolig.  I skal henvende jer i Københavns Kommune Center for Byggeri, hvilket I gør her.

I kan få en ejendomsmægler til at hjælpe jer med at prissætte arealet, der skal også regnes med udgifter til landinspektør, opmåling m.m. for at arealet kan tillægges jeres lejlighed.


Derefter vil jeg anbefale, at I får en arkitekt til at hjælpe jer med at finde løsninger, der kan opfylde både jeres ønsker og kravene i Bygningsreglementet BR10, samt søge om byggetilladelse.

Arkitekten kan også udregne et overslag på, hvad det vil koste at indrette loftetagen, så den kan godkendes til beboelse, derved kan I få en ide om, hvad det samlede projekt vil beløbe sig til, inden I sætter det i gang.

I ansøgningen om byggetilladelse skal der redegøres for den påtænkte indretning, hvordan konstruktioner skal løses/udføres for at leve op til bygningsreglementets krav - derudover skal hele tagkonstruktionen isoleres efter gældende krav, værelser skal overholde krav for beboelsesrum, herunder lofthøjde, redningsåbninger, adgangsforhold, dagslysforhold, brandadskillelse mod trapperum og nabolejligheder og meget mere.

Når I har fået Byggetilladelsen, skal der udarbejdes et mere detaljeret projekt og indhentes priser fra entreprenører, før selve byggearbejdet går i gang.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden