Spørg Bolius

Købt projektlejlighed, det viser sig at der intet lys er monteret i badeværelset - er det lovligt?

Til Bolius

Vi har købt en projektsalgslejlighed.

Vi har fået at vide at badeværelset ikke bliver afleveret med lys/spot.

Det er x-tra som vi selv skal betale. Vi troede at der skulle være lys med i projektet.

Kan det være rigtigt?

Venlig hilsen Peter

Hej Peter

Det er lidt dårlig stil må man sige. Men det er jo desværre ikke unormalt, at der blot er enten loft- eller vægudtag til senere (og egen) montering af lamper ude på et badeværelse.

Der er ikke nogle former for lovkrav til at lyset skal udgøres af loftspots, selvom det efterhånden er normalen.

Jokeren ligger jo ofte i lyset over en bruseniche. Her beskriver Stærkstrømsbekendtgørelsen en række krav til afstande op og ud til elektriske installationer tæt på vandbelastede områder. Og så kan det være lidt svært at købe en alm. loftslampe og hænge op over brusenichen. Men der findes selvsagt badeværelseslamper, som er egnet til dette, og som har en højere IP-klassifikation.

Læs nærmere i dette afsnit af Stærkstrømsbekendtgørelsen, afsnit 6, ca. side 277-… 

Jeg ved godt, at man i projektsalgsmaterialet skriver, at der tages forbehold for mindre ændringer osv. Men hvad viser der i jeres salgsmateriale? Vises der spots der, og beskrives det yderligere i jeres materiale, så vil jeg mene det  er en større afvigelse fra det lovede.

Men jeg har ikke testet rammerne indenfor dette juridisk.

Dertil kommer, at de viser loftsspots, men siger at der skal betales ekstra for dette. Det er vel i grunden ikke anderledes end at købe en bil, hvor bilen i kataloget er spækket med ekstraudstyr – som man skal betale ekstra for. Underlig verden, men sådan er det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden