Spørg Bolius

Krybekælder isoleret med polystyrenkugler har øget indholdet af radon i huset, hvad kan vi gøre?

Kære Bolius.

Jeg bor i et hus fra 1945 med en lav krybekælder, mellem 20 og 40 cm.

For nogle år siden fik jeg blæst flamingokugler ind i krybekælderen og lagt drænslanger for udluftning.

Ved en måling for radon var indholdet i huset lidt for højt, og jeg har derfor installeret en varmeveksler efter råd fra en bolig- og energirådgiver.

Installationen af varmeveksleren har dog øget indholdet af radon i huset, sikkert fordi luft trækkes op gennem gulvet.

Har I nogen gode ideer til at løse problemet? Kan jeg evt. selv tage gulvet op og etablere en form for radonspærre, eller er det umuligt i et gammel hus?

Med venlig hilsen Lise

Hej Lise

Det lyder ikke godt. Generelt ville jeg aldrig anbefale den løsning af flere årsager, og radon er en af dem.

Den bedste anbefaling til den slags gulve er at tage gulvet op og nedlukke krybekælderen, altså ved at fjerne alle træbjælker, gulve, og deslige for så at lave et terrændæk, (et støbt betondæk).

Man kan godt beholde krybekælderen og lægge en tæt dampspærre henover gulvbjælkerne, så der ”lukkes af” for radongasserne. Men som jeg startede med at sige, så er der mange årsager til ikke at have en opfyldt krybekælder, og den vigtigste/værste årsag er fugt. Vi har desværre en kedelig erfaring med, at disse opfyldte krybekældere kan lide af seriøse og alvorlige fugtproblemer.

Jeg siger, ikke at dette er tilfældet, men du er nødt til at få det undersøgt nærmere.

Jeg vil anbefale dig, at få krybekælderen undersøgt. Under alle omstændigheder skal gulvet jo op. En rådgiver kan også rådgive jer/dig vedr. andre og forskellige løsninger.

Held og lykke med det.

Læs mere om radon på radonfrithjem.dk

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden