Når parcelhusejerne skifter deres tag ud, vælger en del at lægge stålpladetegl ovenpå deres gamle tag. Og det er en god løsning at få et tag med stålplader, der ligner tegl, som f.eks. et Decra-tag, mener fagredaktør i Videncentret Bolius, tømrer og bygningskonstruktør, Casper Kjerumgaard.

-Jeg ville ikke være bekymret for at vælge et Decra-tag. Fordelen er, at man hurtigt kan montere det, og at det er meget billigere end f.eks. tag af tegl eller tagpap, siger Casper Kjerumgaard.

Tag med stålpladetegl passer til parcelhuse

Han mener, at et tag med ståpladetegl især passer til parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne med eternittage. Tagene vurderes til at kunne holde 40-60 år, og derfor skal mange snart skiftes ud.

Et tag med stålplader, der ligner tegl, lægges ovenpå det eksisterende tag, der bruges som undertag - dermed er det ikke nødvendigt at lave et nyt undertag, og det sparer tid. Det tager omkring 10 arbejdsdage at montere et tag med en tagflade på 160 kvadratmeter, inklusive tagrender, nedløb, vindskedeafslutninger og tagrygning, mens arbejdstiden for at lægge et tegltag er 20-30 arbejdsdage.

Fordele og ulemper ved tag med stålpladetegl

Fordele:

  • Du kan selv montere det, hvis du er god til håndværk.
  • Koster ca. halvdelen af et almindeligt tegltag - og endnu mindre, hvis du selv monterer det.
  • Kan monteres hurtigt ovenpå det eksisterende tag, der bruges som undertag.
  • Der skal ikke bruges tid og arbejde på at pille det eksisterende tag ned og køre det væk.
  • Kan lægges ned til en taghældning på 12 grader uden undertag og 8 grader med undertag. Et tag med bølgeeternitplader kan lægges på tage med en hædning ned til 14 grader, mens et tegltag normalt kun må lægges ned til 25 grader.
  • Er nem at vedligeholde - regn holder normalt taget rent, og ellers kan det spules med en vandslange.

Ulemper:

  • Holder ikke så lang tid som et rigtigt tegltag.
  • Taget bliver højere og får huset til at se anderledes ud.
  • Hvis det eksisterende tag er utæt, kan kondens fra det nye tag give råd og svamp.

LÆS OGSÅ: Undertage

Tag til halv pris

Selv om kvadratmeterprisen på et tag med stålpladetegl er dyrere end et bølgeeternittag, vurderer Casper Kjerumgaard, at prisen for et færdigt tag vil være nogenlunde den samme på grund af den kortere arbejdstid. I forhold til et rigtigt tegltag er prisen omkring det halve.

Mens Casper Kjerumgaard fraråder at lægge et almindeligt tegltag selv, mener han, at du godt kan lægge et tag med stålpladetegl eller bølgeeternit, hvis du er god til håndværk. Dermed kan du få prisen endnu længere ned - stålpladetegl koster 200-400 kr. pr. kvadratmeter, mens prisen for et færdigt tag lagt af en tømrer er ca. 800 kr. pr. kvadratmeter inkl. materialer og moms. Stålpladerne skal dog monteres korrekt, hvis du får brug for den 30-årige garanti, der er på taget.

Decra-tag holder kortere tid

Der er dog også ulemper ved et tag med stålplader, der ligner tegl. Taget holder ikke så længe som et tegltag, der har en levetid på 60-100 år. Ifølge markedsdirektør Søren Drewsen, Icopal Danmark, der står bag Decra-taget, har et Decra-tag en levetid på ca. 50 år. Et bølgeeternittag burde sagtens kunne holde i 20-30 år. 

- Og så er der nogen, der mener, at et tag med stålpladetegl ikke er så pænt som et almindeligt tegltag - at det ser lidt plastikagtigt ud. Men det er selvfølgelig individuelt, hvilken smag man har. Huset vil også se lidt anderledes ud, fordi taget bliver højere, siger Casper Kjerumgaard.

Han råder til at undersøge det eksisterende tags stand, inden taget af stålpladetegl lægges ovenpå. Hvis der er utætheder i det eksisterende tag, kan kondens fra undersiden af Decra-taget løbe ned i tagkonstruktionen og give råd og svamp. 

Boligkøbere siger ok til tag af stålpladetegl 

Ifølge ejendomsmæglerkæden Home er boligkøberne ligeglade med, om taget er et Decra-tag eller et rigtigt tegltag. 

-Det er uden betydning. Man skal ikke være bange for, at folk fravælger et hus, fordi det har et Decra-tag, siger kommunikationskonsulent i Home, Annie Paabøl.