Hvilke muligheder findes der for udendørs belysning?

Udendørs belysning dækker over et enormt udbud af lamper og belysning. Der findes alt fra små lamper, som er designet til at lyse navneskiltet op til større lamper, som er praktiske, når du skal finde vej fra din indkørsel til din hoveddør.

Generelt kan udbuddet af udendørs lamper inddeles i tre grupper efter driftsspænding:

  • Belysningsarmaturer til 230 volt vekselstrøm.
  • Belysningsarmaturer til 12 eller 24 volt jævn- eller vekselspænding.
  • Havelamper drevet af genopladelige batterier, som henter strøm fra solceller.

Hvilken type, du skal vælge, afhænger i høj grad af dine behov. Har du behov for et funktionelt lys, som hjælper dig med at orientere dig i mørket, eller er du på udkig efter dekorationslys, der skal skabe en bestemt stemning?

Hvilken belysning egner sig hvor?

Diffust, spredt lys til belysning i gårdrum, haverum eller ved indgangspartier opnås fx ved at vælge en lampe til montering på murren, eller lamper med klar skærm.

Rettet, koncentreret lys, der fungerer godt som orienteringslys ved skur, garage eller hoveddør – eller som lys på husnummer, postkasse eller navneskilt, opnår du ved at vælge spots, lamper til montering på muren med fx en "massiv" skærm.

Opadrettet lys er godt som supplerende belysning eller effektbelysning. Her kan du fx vælge lamper til montering på muren, uplights eller spots.

Nedadrettet lys udmærker sig som markeringslys ved havegang eller som orienteringslys ved trapper og stier. Vælg fx her en lampe monteret på muren eller en lavt placeret lampe.

Farvetemperatur og lysstrøm

Tænk derfor over farvetemperaturen, når du vælger lys, så du netop skaber den rette stemning eller får det optimale orienteringslys.

Farvetemperaturen er angivet i Kelvin-grader, hvor en lav temperatur angiver, at lyset er i den varme ende af spektret, mens koldt lys er ligger i den høje ende. Lys med en farvetemperatur på 2.700-3.200 Kelvin svarer til lyset fra en gammeldags glødepære.

Tænk også over, hvor kraftigt lyset skal være. Lysstrømmen måles i lumen, hvor fx 800 lumen svarer til den mængde afgivet lys, du tidligere kunne opnå med en 60 watts pærer. Når du skal vurdere, hvilken lysstrøm, du har behov for, er det værd også at tage højde for, hvor stor en spredning, din lyskilde skal have. Skal lampen lyse et større areal op, eller skal lampen blot oplyse et mindre område?

sparenergi.dk kan du finde en guide til, hvilke typer af pærer, du skal lede efter, når du skal finde den rette farvetemperatur, lysstrøm, farvegengivelse - og ikke mindst skabe overblik over de forskellige pærers energiforbrug.

Kan alle lamper bruges udendørs?

Nej.

Lamper til udendørs brug stiller nogle helt specifikke krav til støv- og fugttætning og skal overholde bestemte standarder i henhold til gældende stærkstrømsbekendtgørelse.

Sørg derfor for kun at anvende lamper, som er godkendt til udendørs brug. Det gælder også juletræskæder og andre typer dekorationslys.

 

Hvor er det hensigtsmæssigt at bruge 230 volt-lamper?

Jo mere lys du har behov for, des mere elektrisk strøm skal der til for at opnå det ønskede resultat. Funktionel belysning af fx indkørsel og/eller carport er svær at opnå uden lamper drevet med 230 volt vekselspænding.

Har den autoriserede elektriker først trukket kabel og sat en stikkontakt op i carporten, må du efterfølgende gerne selv sætte lampen på og sætte den i stikkontakten. For udendørs stikkontakter gælder det, at strømmen skal være forbundet med jord. Ligeledes skal lampen være forsynet med en trebenet stikprop, der sikrer jordforbindelse til lampens eventuelle elektrisk ledende dele.

Lampen kan også være forsynet med sensor og automatisk tænding, så den tændes, når nogen efter mørkets frembrud kommer inden for en vis afstand.

Er der behov for oplysning af gang- eller havestier ved hjælp af 230 volt-armaturer eller -lamper, er der heller ingen vej uden om en autoriseret elinstallatør. Med 230 volt-installationer vil det være en rigtig god idé at sikre huset ved hjælp af et HFI- eller HPFI-relæ (populært kendt som en fejlstrømsafbryder), som slår fra, hvis der er fejl på et elektrisk apparat.

Hvorfor er det hensigtsmæssigt at bruge LED-lys?

LED-belysning er kommet for at blive. Teknologien har efterhånden været på markedet i en del år, og udviklingen inden for LED-teknologien er fortsat i en rivende udvikling. Der findes mange forskellige typer LED-lamper til udendørs brug, og du kan derfor finde et utal af forskellige løsninger på udendørs LED lys i dag.

Der er både udviklet lamper, som på bedste vis sikrer så god farvegengivelse, farvetemperatur og lysstyrke, som du vil finde i konventionel belysning, og der findes løsninger med farvet lys, hvis formål er at skabe bestemte effekter og stemninger.

Fordelen ved LED-lys er lavt strømforbrug og lang levetid på LED-pærer, og derfor er det et glimrende alternativ til halogenpæren, som gældende for næsten alle typer er ved at blive udfaset. Siden 1. september 2018 har det kun været tilladt at markedsføre almindelige pærer i minimum energiklasse B på det europæiske marked. Men fx halogenpærer med en dårligere energiklasse end B må stadig gerne sælges.

Hvor kan du bruge solcellelys?

Lamper drevet af genopladelige batterier, som i dagtimerne oplades ved hjælp af solceller, har været på markedet en del år efterhånden. Imidlertid sker der løbende udvikling inden for både solcelle- og batteriteknologien, der gør det muligt at hente mere lys ud af solcellelampen i døgnets mørke timer.

Som regel er lyskilden i en solcellelampe en eller flere lysdioder, og anvendelsesmulighederne er mange. Da de ikke kræver tilslutning til elnettet, er de nemme at flytte med, hvis der skulle være behov for det.

De mest oplagte anvendelsesmuligheder for solcellelamper er at bruge dem de steder, hvor der ikke er behov for kraftigt lys. Det kan fx være til at oplyse husnumre, som dekorative havelamper eller i havebassinet. Også små bordlamper til brug på havebordet eller altanen er blandt de mange muligheder.

Hvad må du selv udskifte eller installere?

Reglerne for hvilke typer arbejde du selv må udføre, når det handler om at udskifte eller installere elektriske apparater og installationer, bliver løbende revideret. Generelt gælder det, at du hverken må installere eller udskifte udendørs stikkontakter, afbrydere og lamper.

Så skal du have udendørs belysning, bør du altid få fat en autoriseret elektriker til at udføre arbejdet.

Hvordan reducerer du elforbruget på dit udendørs lys?

Hver gang du installerer en ny lampe, vil du også øge dit elforbrug. Hvis du anvender udendørs belysning med omtanke, behøver elmåleren dog ikke løbe løbsk. Det gør du bl.a. ved at vælge den type lys, der passer til dine behov.

De fleste former for udendørs belysning kan tilsluttes en lysdæmper, som kan medvirke til at reducere strømforbruget.

Det er også værd at overveje at installere en sensor, som automatisk sørger for, at lamperne tænder ved bevægelse. På den måde kan du minimere dit strømforbrug.

Endeligt er der mulighed for at tidsindstille belysningen, så den tænder og slukker på bestemte tidspunkter af døgnet.