Lavendel kan med sine smukke blomster pynte op i enhver have, og planten tiltrækker mange sommerfugle i august og september. Samtidig har du mulighed for at bruge tørrede lavendelblomster til forskellige ting.
Vælg de bedste lavendler
Lavendler findes i mange versioner, men især den almindelige lavendel, "L. angustifolia", kan dyrkes med succes her i landet, da den er meget hårdfør. Den bedste blå navnesort er "Hidcote Blue", der også fås i lyserød - "Hidcote Pink".
En anden - og lidt mere særpræget - lavendelsort er sommerfuglelavendlen. Den er meget lidt hårdfør og har svært ved at overvintre. Til gengæld er den meget smuk og har mange blomster.
Ønsker du en højere lavendelsort, kan du gå efter fx Lavandula x Intermedia, som kan blive omkring 75-90 cm høj.
Der findes ca. 40 forskellige lavendelarter inkl. arter med hvide blomster og flere end 400 sorter. Kig og spørg på planteskolen.
Plant lavendler
Grav et hul, der er så stort, at rødderne ikke bøjes, når lavendelplanten sættes ned.
Kom rigeligt med vand i hullet og læg evt. et drænende gruslag i bunden.
Placér lavendlen i hullet og fyld en blanding af jord og sand omkring planten.
Vand igen og træd jorden fast omkring planten.
Du kan plante lavendel hele året, men det bedste tidspunkt er april.
Brug en let gruset og veldrænet jord - blandt evt. selv sand og grus i jorden. Lavendler bryder sig absolut ikke om at stå med 'fødderne' i vand - især ikke om vinteren.
Placering af lavendler
- Lavendler elsker at vokse i fuld sol i sommersæsonen og fungerer godt i store krukker og potter.
- Hvis du planter lavendler i et bed, bør du placere planterne med ca. 25 cm mellemrum.
- Om vinteren kan du beskytte dine lavendler mod frosten med nedstukne grangrene. Det forhindrer planterne i at tørre ud.
Gødning af lavendeljord
Drys lidt NPK-gødning ud omkring planterne, ca. 20-30 gram pr. m2. Vand desuden med gødningsvand fra april til oktober.
Formering af lavendler
Du kan selv let stiklingeformere lavendler i juli-august. Tag et stykke af stænglen og stik den ned i fugtig jord. Lige netop ved lavendler sker formeringen mest om sommeren, hvor stænglerne er mere træagtige og hårde.
Klipning af lavendler
- Lavendler er en såkaldt halvbusk, dvs. en mellemting mellem en staude og en busk, hvorfor de ofte fryser tilbage i vinterens løb. Derfor skal de ikke klippes ned om efteråret, så risikerer du, at de fryser ned og dør.
- Får lavendlerne lov til at stå i fuld højde vinteren over, vil udtørringen af planten begynde fra toppen og bevare halvdelen af planten.
- I april skal du klippe dine lavendler ned til 10 centimeters højde og tynde ud i visne blomster.
- Er der store frostskader, kan det være nødvendigt at klippe planten helt tilbage, så kun de levende og kraftige skud er tilbage.
- Du kan altid se på planterne, om de er levende ved at skrabe i overfladen på skuddene. Hvis der er grønt vækstlag, altså at barken er grøn, så er planten levende. Hvis skuddet knækker og er tørt, er det dødt væv.
Anvendelse af lavendel
Lavendelblomster anvendes bl.a. i krydderblandingen Herbes de Provence og som duft i fx badeværelse eller tøjskuffer (tørret i en lille stofpose). Den største duft opnås, når blomsterne plukkes umiddelbart inden, de springer ud. Tørrede lavendelblomster i klædeskabet holder møl væk.
Du kan også klippe buketter af lavendler. Lad buketten hænge nedad og tørre i to døgn, inden du sætter den i en vase uden vand.
Du kan også lave lavendelsæbe og lavendelsukker - ved lavendelsukker skal du tilsætte tørrede lavendelblomster til et glas med sukker. Du kan også krydre syltetøj med lavendler ved at putte lidt lidt tørrede lavendelblomster i og røre rundt.