Sådan kører en boligudlejningssag

  • Hvis en privat udlejer og lejer er uenige om lejen eller lejevilkår, kan parterne indbringe tvisten for huslejenævnet.
  • Der findes et huslejenævn i hver kommune.
  • Huslejenævnets afgørelser kan indbringes for boligretten (byretten) - undtagen i Københavns Kommune, hvor huslejenævnsafgørelserne kan indbringes for Ankenævnet, hvis afgørelse kan indbringes for boligretten.

- Jeg føler mig røvrendt.

Så kontant er 30-årige Rasmus Carstensens udmelding, når han skal fortælle om sine erfaringer som privat udlejer.

Tilbage i 2009 skulle han flytte ud af sin lejlighed på Nørrebro – lige ved søerne i København – for at flytte sammen med kæresten i en lejlighed på Frederiksberg. Da markedet ikke var til at sælge, besluttede han sig for at leje den ud. Efter at have set på prisniveauet for lejeboliger i området – som lå på 8.000-12.000 kr. om måneden – og efter at have gået sine udgifter igennem for den 80 kvadratmeter nyrenoverede lejlighed, satte han den månedlige husleje til lidt under 9.000 kr. inklusive antenne, vand og aconto varme.

Gik i huslejenævnet 3 dage efter, de skrev under

- Jeg blev kimet ned den dag, jeg havde sat min lejlighed på nettet. Jeg tror, jeg fik 100 opkald. De første, der kom til fremvisning, var 2 piger fra Fyn, og dem indgik jeg en kontrakt med. De boede der i halvandet år, og det gik fint.

- Da de skulle flytte ud, var der 3 af deres venner, som gerne ville flytte ind. De skrev under på kontrakten i september 2010. 3 dage efter gik de til huslejenævnet, fortæller Rasmus Carstensen.

Huslejenævn satte lejen ned til 5.100 kroner

De nye lejere, som ifølge Rasmus Carstensen ikke var utilfredse med lejen, dade skrev under på kontrakten, fik nu nedsat lejen til 5.100 kr. om måneden af huslejenævnet. Faktisk hev de også de 2 tidligere lejere med ind i sagen, som så blev tilkendt ret til en lavere husleje med tilbagevirkende kraft.

- Jeg ankede sagen, så nu har den kørt i ankenævnet, og så kører den i boligretten til november. Men selv om sagen ikke er endeligt afgjort, så blev huslejen sat ned med det samme, så jeg smider penge ud af vinduet hver måned.

- Og hvis sagen falder ud til lejernes fordel, skal jeg jo også betale til de tidligere lejere og kan ende med at komme af med op mod 125.000 kr., fortæller Rasmus Carstensen, der også har haft en del udgifter til en advokat for at køre sagen.

Rasmus: - Jeg er ikke ejendomsspekulant

Rasmus Carstensen synes, det er meget uretfærdigt, at lejere kan skrive under på en kontrakt og så bagefter løbe fra den. Og samtidig synes han, der burde findes mere information om, hvordan man sætter den rette husleje.

- Jeg er jo ikke nogen ejendomsspekulant. Jeg har en lejlighed, jeg selv har boet i og sat i stand, som jeg ville leje ud til studerende, og nu ender jeg så i denne situation. Jeg føler mig snydt og skuffet, siger han.

Vil kun leje ud til folk, han kender

Lejerne, som gik til huslejenævnet, bor stadig i lejligheden, men deres kontrakt udløber snart. Og så har Rasmus Carstensen besluttet at leje lejligheden ud til kærestens veninde.

- Fremover vil jeg kun leje ud til folk, jeg kender. Og jeg har venner, som sidder i lignende situationer. Når det er så umuligt at finde ud af, hvad man må tage i husleje uden at ryge i huslejenævnet, og der findes så mange, som udnytter situationen til at finde fede lejligheder, som de kan få sat ned i pris, så kan det ikke lade sig gøre at leje ud til folk, man ikke kender, mener han.