Spørg Bolius

Loft til kip - er der brandkrav til de fritlagte spær?

Hej Bolius

Vi overvejer et projekt med at åbne vores stue op til kip, men er blevet i tvivl om dette kræver brandsikring af spær.
Vores spær er gitterspær og spærfoden samt andre dele af spær konstruktionen vil blive blotlagt mod stue. Taget er eternit plader og isoleringen vil blive mod tagplader (dog med ventilation distance) og
beklædt med gips plader, resten af spær konstruktionen bliver fritlagt.
Vi har spurt 2 forskellige fagfolk, og fået 2 forskellige svar. En mener blotlagte spær mod stue skal brandsikres R30, den anden mener ikke dette er krævet?.

Håber I kan afklare kravene.
MVH Kim

Hej Kim

Brandkravene er til for at man kan sikre at beboerne reddes ud og måske at man også kan nå at slukke ilden inden fx taget styrter sammen. Og man tænker kun på ildebrand indefra.

Der er krav til at de bærende bygningsdele i en bolig med 1 etage skal være R 30 (BD30) Dette gælder så derfor også for hanebåndene, da de har en bærende funktion. Men måske kunne hanebåndene i sig selv have en brandmodstandsevne på 30 minutter, det afhænger at dimensionen på dem. Det kræver at der laves en beregning, om de kan overholde R 30. ellers kan i få ”pakket” ind i gips eller måske malet med brandmaling.

Jeg vil blot nævne at gitterspær ikke er særlig pæne at se på. Har i tjekket om de er pæne? Og så vil jeg også lige nævne, at man må ikke fjerne dele af spæret for at få det til at passe eller se pænt ud. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden