Lofter med trælister eller brædder

Lofter af trælister eller brædder er både billige og nemme at montere. Men pas på med nedsænkede trælofter, da de øger brandfaren.

Trælofter kan også være udført med malede brædder som loftsbeklædning.

Trælofter kan også være udført med malede brædder som loftsbeklædning.

Hvad er et træloft?

Et træloft er som regel udført af trælister eller profilbrædder. Den slags trælofter er især almindelige  sommerhuse og i parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne.

Trælofter kan også være udført med malede brædder (forskalling) som loftsbeklædning. Den slags trælofter ses især i gamle huse.

Hvorfor vælge et træloft?

Trælofter er både billige og nemme at montere, og de passer fint til stilen i mange sommerhuse og parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne. Til gengæld vil de normalt se helt forkerte ud i gamle huse, f.eks. patriciervillaer og murermestervillaer.

Trælofter, som står i ubehandlet eller lakeret træ, kan virke noget mørke og gammeldags. Men hvis du maler loftet hvidt, kan du opnå en mere lys og luftig stil uden at skifte loftet.

Der findes også moderne trælistelofter, der har en helt anden stil (se billede). Loftet giver især en flot effekt i store rum.

Hvad koster et træloft?

Priserne på træbeklædninger til lofter varierer meget (priser inkl. moms, marts 2012):

 • Profilbrædder koster omkring 200-300 kr. pr. kvadratmeter. Af og til kan du være heldig at få profilbræddelofter på tilbud til 150 kr. pr. kvadratmeter for et ludbehandlet loft.
 • Listelofterne koster typisk 200-500 kr. pr. kvadratmeter, alt efter hvilken træsort du vælger. Du kan normalt spare cirka en fjerdedel af prisen ved selv at skære listerne op. Men det kræver, at du har en god bordrundsav, som kan skære præcist.

  Priserne er kun for materialer. Dertil kommer udgiften til håndværkeren, der skal sætte loftet op, medmindre du udfører arbejdet selv.

  Hvad skal du tænke på, når du køber et træloft?

  Når du køber brædder eller lister til et træloft, skal du være opmærksom på, hvor mange knaster der er i træet. Knasterne har en tendens til at falde ud, når de tørrer ind, og loftet er jo ikke så pænt, hvis det har en masse huller efter knaster. Listerne i et listeloft har desuden en tendens til at knække på det sted, hvor der er en knast.

  Så bliver du fristet af et tilbud på ekstremt billige profilbrædder, skal du lige huske at tjekke kvaliteten af træet, før du læsser det på traileren.

  Hvilke fordele og ulemper har trælofter?

  Fordele

  • Lofter af trælister og profilbrædder er billige.
  • Trælofter er hurtige og nemme at sætte op.
  • Trælofter er lette og stiller derfor ikke særlige krav til loftskonstruktionens styrke.

   Ulemper

   • Gamle nedsænkede trælofter kan være effektive støvsamlere, og de kan også være brandfarlige, så de bør pilles ned.

   Hvordan monterer du et træloft?

   Hverken profilbræddelofter eller listelofter er særlig svære at sætte op. Men i begge tilfælde skal du være omhyggelig, da alle lister og brædder skal sidde 100 procent lige og plant, ellers kommer loftet let til at se skævt og ujævnt ud. Det er en fordel at trække en snor i begge sider af loftet til at styre efter. Dermed kan du sikre dig, at loftet bliver lagt helt lige.

   Det er vigtigt, at du starter med at sætte brædder/lister op på midten af loftet. Hvis du starter i den ene side, risikerer du, at loftet bliver skævt. Hvis den ene væg blot er en anelse skæv, vil du trække skævheden med hele vejen over loftet.

   Opsætning af bræddeloft

   Et bræddeloft monteres på følgende måde:

   • Først monterer du en dampspærre direkte på bjælkerne/spærene i loftet.
   • Mål derefter loftet op og find midten. Markér midten af loftet med et mærke.
   • Start på midten med at sætte brædderne op. Profilbrædderne sømmes direkte op i tagspærene.
   • Brædderne kan enten sømmes på med synlige søm, eller så sømmene ikke er synlige (fordækt).

    Hvis du selv vil sætte loftet op, er det en god idé at investere i en sømpistol, da det er meget hårdt at sømme opad med en hammer.

    Opsætning af listeloft på gipsplader

    Et listeloft kan med fordel monteres på et underlag af gipsplader, da det vil give en flot effekt, at man kan ane gipsloftet mellem listerne. Den løsning kræver dygtige håndværkere, da lister skal sidde snorlige, hvis resultatet skal være vellykket.

    Den bedste listeeffekt fås med forholdsvis smalle lister, dvs. med en bredde et sted imellem 1,5-2,5 cm.

    Listeloftet monteres på følgende måde:

    • Først monteres en dampspærre oven på de brædder (forskalling), der er på det eksisterende loft.
    • Gipspladerne skrues fast i forskallingsbrædderne.
    • Gipsloftet males typisk hvidt eller sort, afhængigt af hvilken effekt man ønsker.
    • Før den første liste sættes op, skal der trækkes en sigtelinje hen over loftet for at sikre, at loftet bliver helt lige. Sigtelinjen kan med fordel laves med et såkaldt snoreslag. Snoreslaget er en lille æske med kridt og en lang bomuldssnor med en krog i enden. Snoren trækkes ud mellem to punkter, og ved at svirpe snoren mod loftet slås der en kridtstreg.
    • Herefter lægges afstandsklodser imellem den første og den anden liste for at få dem til at sidde lige og med den rette afstand. Dette gentages, til hele loftet er sat op.
    • Listerne skrues fast nedefra. Enten i forborede huller, så listerne ikke flækker i enderne, eller ved at bore hullerne med et særligt bor (et forsænkerbor), der laver en lille fordybning omkring det borede hul, så der er plads til skruehovedet.

     Ludbehandlet loft
     Hvis du gerne vil have et ludbehandlet træloft, er det en fordel at købe brædder, der er ludbehandlede på forhånd. Det er næsten umuligt at få et ordentligt resultat, hvis du først ludbehandler loftet, når det er sat op. Det er nemlig meget svært at ludbehandle et loft, så det bliver ensartet over hele overfladen.

     Hvordan vedligeholder du et træloft?

     Profilbræddelofter er nemme at have med at gøre. De kræver ikke den store rengøring, og det er relativt let at udskifte et bræt, hvis det f.eks. er fuld af huller efter knaster, skruer til lamper el.lign.

     Listelofter er lidt mere besværlige, hvad angår rengøring, da der let ophobes støv imellem listerne. Det er ret besværligt at støvsuge eller vaske et sådant loft.

     Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

     Indhold i denne artikel

     Bolius - et helejet Realdania selskab