Spørg Bolius

Må der ligge vand på vores nye tagpaptag?

Hej Bolius.

Jeg skriver til jer, da jeg har brug for råd og vejledning angående tagpap tag. Vi har lige fået lavet et skur på 25 kvm i skel med helt nyt tagpaptag, dog samler der sig vand 20-30 cm før kanten til tagrenden.

Tømreren og tagdækkeren siger, at det sker der intet ved, og at det er lovkrav at der skal være en lille kant, så det kan ikke undgås. Dog mener jeg ikke, at det giver mening, at der skal samle sig vand på et helt nyt tag, og at det må være en fejl. Jeg bekymre mig om holdbarhed/levetiden på vores tag, da jeg tænker, at opsamling af vand på taget vil give forringelse af vores tag.

Hvad skal jeg forholde mig til? Må der ligge vand på et tagpaptag? Har tømreren været for dårlig til at lave den rette hældning? Bliver taget forringet af, at der samler sig vand?

Håber meget I kan hjælpe mig, da jeg jo som sagt har en uoverensstemmelse med tømreren og gerne vil vide, om de skal lave taget om, eller om det er mig, som er helt forkert på den, og skal undskylde overfor dem.

Med venlig hilsen

Mette-Marie K

Hej Mette-Marie

Tak for dit spørgsmål, som du ville blive overrasket over, hvor ofte vi får.

Der må som udgangspunkt godt stå mindre mængder vand på taget. Disse mindre mængder skyldes som oftest de små opkanter, som der er der, hvor tagpap-banerne samles. Der er en smule overlap, og den kant alene kan godt give 5-10 mm vandpytter på taget.

Af samme årsag er der så også krav til, hvor lille faldet på taget må være. For jo lavere hældning, jo større sandsynlighed er der så for disse ”lunker”.

Jf. Tagpapbranchens Oplysningsråd gives der følgende anvisning:
”Taghældningen skal være mindst 1:40 eller 2,5% (25 mm pr. m eller 1,5°). Den anførte taghældning er nedre basismål og der kan tolereres en negativ afvigelse på 5 mm pr. meter, svarende til en i praksis minimal acceptabel hældning på 1:50.

For at få en effektiv taghældning på 1:40 er det nødvendigt, at tage hensyn til nedbøjningen af tagkonstruktionen. Ved slappe tagkonstruktioner kan det være nødvendigt, at øge taghældningen for at modvirke indflydelse fra nedbøjningen”.

I skal derfor have undersøgt, om denne minimumshældning overholdes. Hvis denne hældning overholdes, så er det inden for tolerancerne.

Få en uvildig byggesagkyndig eller lignende til at hjælpe dig og den anden part i denne sag. I bør derfor aftale, at der ringes efter en sagkyndig, som kan dømme i sagen, og så forpligter parterne sig så til at følge dennes bedømmelse. Dette kan man også kalde et udenretsligt syn og skøn.

Kan I ikke blive enige om dette, må der optages regulært syn og skøn. Men, lidt vand på taget skader ikke.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden