Spørg Bolius

Må jeg bo i en vogn året rundt?

Hej Tine

Jeg er pensionist med en del af pensionen bundet i mit hus. Når jeg om tre år sælger, forventer jeg at flytte ind i en Wohlwagen, se billede, på et jordstykke, jeg kan leje på Djursland. 

Boligen forsynes med strøm fra solpaneler og vindmølle, varme fra brændeovn og gas til komfur og ovn. Toilettet er et afbrændingstoilet, så det eneste spildevand er fra køkken og vaskemaskine, der ledes ud i en pileskov for at blive renset. 

Vand kommer fra en åben kilde, hvor det aftappes og løber frem ved tyngdekraften. Det er således et totalt OFF-grid hus. 

Vognen står på hjul og er dermed ikke at regne som en bygning.

Mit spørgsmål er nu, om det er tilladt, og hvilke krav der så stilles? Er det lovligt at bo der hele året, evt efter reglerne for pensionister? Er der forskel på regioner og kommuner?

Mvh
Jens R

Hej Jens,

Rigtig spændende ide, og det kan muligvis lade sig gøre, hvis du i den pågældende kommune kan få tilladelse til at opstille vognen og bo på den omtalte grund.

Du skal søge byggetilladelse til at opstille vognen, da der i forhold til myndighedsregler ikke skelnes mellem byggeri, der opføres på grunden eller færdige huse/beboelsesvogne, der placeres på grunde. Det gælder også, selvom den er på hjul. 

Sådan er reglerne i Danmark, mens andre lande skelner på anden måde mellem vogne på hjul og huse på fundament.

Det gælder også, hvis vognen blot skal stå der i en kortere periode. Når en beboelsesvogn skal stå i mere end 6-8 uger, så betragtes skurvognen som et anneks og skal derfor overholde de samme regler.

Skal opfylde bygningsreglementet

Når vognen er indrettet, så den kan benyttes som bolig, så skal vognen også opfylde bygningsreglementets krav til isolering m.v. 

Det kan muligvis klares med efterisolering af den viste vogn, men det må du undersøge i forhold til de krav, der gælder.

Du skal også være opmærksom på, at du skal have tilladelse til at aflede spildevand til egen rensning via pileskov m.v. og de andre særlige forhold ved vognen i forbindelse med, at vognen på flere punkter er selvforsynende.

Læs mere om reglerne, der vil være de samme som for et anneks i vores artikel om hytter og annekser og i et svar, jeg tidligere har givet om at sætte en skurvogn i haven.

Hvis vognen placeres på en grund i sommerhusområde, gælder reglerne for sommerhuse. Det betyder, at du må bo der hele året, hvis du er pensionist, og vognen er indrettet, så den også om vinteren er en hensigtsmæssig bolig. Det er en vurdering, som den pågældende kommune vil foretage. Du skal også være opmærksom på udgifter til ejendomsskat m.v 

Udfordringen ved at bo i en vogn

Det er særligt at bo så småt. Det kan være til stor glæde for nogle, mens det for andre kan give store udfordringer. 

Det samme gælder, hvis vognen er placeret i et øde område. Så skal du være indstillet på at kunne være afskåret fra andre i vinterperioder, hvor der ikke ryddes sne eller går offentlige transportmidler. Med mindre du har en terrængående bil, og ikke har brug for andres hjælp – så det er vigtigt at sikre sig på de praktiske områder og også tænke alt slags vejr, vinter og sne ind i planlægningen.

Det gælder også om at sikre, at drømmen er realistisk, og at du har den fornødne robusthed, hvis solcellerne ikke giver strøm og vandet fryser i vinterperioden.

Det er en stor beslutning at flytte ens liv ud i en vogn, så mit råd er, at du tjekker drømmen med en ærlig ven eller et familiemedlem, før du kaster sig ud i det. Det er ikke sikkert, det ikke kan lade sig gøre, men det kan være, at det optimale er at regulerer drømmen lidt. Så du måske placerer vognen på en sommerhusgrund eller anden grund nærmere offentlige veje, og hvor der er el, vandforsyning og afledning af spildevand.
  
Held og lykke med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden