Spørg Bolius

Må jeg sælge sommerhuset til min søn og bo til leje?

Hej

Jeg har i 12 år som pensionist boet helårs i mit sommerhus. og jeg overvejer nu at sælge det til min søn. 

1. Kan jeg blive boende som lejer? 

2. Kan jeg blive boende huslejefrit? 

3. Hvis ikke hvordan fastsættes huslejen? 

På forhånd tak 

Egon

Hej Egon

Betingelserne for at bo helårs i sommerhuset er, at man ejer det og har ejet det mindst et år, så hvis du sælger det til din søn, bortfalder den mulighed.

Men hvis du kun sælger en andel af sommerhuset til din søn, så du selv stadig er ejer af en del af ejendommen og  har været ejer i  mindst et år, har du stadig mulighed for at benytte huset som helårsbeboelse.

I Vejledning om pensionisters ret til helårsbeboelse i sommerhusområder (Planlovens § 41 og forholdet til sommerhusloven) står blandt andet følgende om, hvilke personer der har ret til helårsbeboelse:

"Er huset i sameje mellem flere personer, har de enkelte medejere hver for sig ret til helårsbeboelse, hvis de i øvrigt opfylder betingelserne. Sædvanligt formuefællesskab i et ægteskab betragtes i denne relation som sameje. Tilhører huset den ene af ægtefællerne som særeje, skal den pågældende opfylde betingelserne".

Så du skal sikre, at du stadig står som ejer af en del af huset, og at du på intet tidspunkt har overdraget hele huset – det vil så fremgå af tingbogen, at du er ejer. 

Det er nok hensigtsmæssigt at få en boligadvokat til at rådgive i forbindelse med overdragelse, så I sikrer jer, at der ikke opstår uforudsete forhold.

Om du kan bo huslejefrit eller bliver beskattet af "gaven", som den gratis bolig er, eller om det kommer under grænsen for, hvornår der skal betales skat, kommer an på de konkrete forhold. Så det spørgsmål kan I få svar på hos Skat eller boligadvokaten i forhold til værdien af den gratis eller lavt satte leje. Der kan også være spørgsmål i forhold til pension eller boligsikring, der har betydning, og der vil Borgerservice nok kunne hjælpe med svar.

Håber det besvarer spørgsmålet

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden