Spørg Bolius

Må naboen have brændefyret vildmarksbad midt i vores boligområde?

Vi bor i et område med rækkehuse og parcelhuse. En nabo har nu anskaffet vildmarksbad. Dejligt for ham, men vildt generende for os (flere huse tæt på), som er omgivet af røgen fra hans vildmarksbad. Der er kraftig lugt, som betyder, at vi ikke kan åbne vinduer.

Er det lovligt? Eller kunne man kræve, at vildmarksbad i tæt bebyggede områder skal være elopvarmet?

Med hilsen Bitten

Kære Bitten

Der er ingen specifikke regler om brug af vildmarksbad i tæt bebyggede områder. Dog kan røg fra brændeovne og lignende være generende og skadelig for miljøet og menneskers sundhed.

Hvis du er generet af røgen fra din nabo, har du mulighed for at reagere. Du kan gå i dialog med din nabo og bede ham om at fyre korrekt op, da det vil reducere mængden af røg. Hvis dette ikke virker, kan du kontakte din kommune for at forhøre dig om regler og klagemuligheder.

Som med brændeovnen, så er det meget vigtigt at bruge rigtigt og tørt brænde, og så er det virkelig vigtigt at sørge for en rigtig stor lufttilførsel til ilden. Hvis der er høj varme og masser af ild, så kommer der markant færre partikler og røg. Og hver gang ilden er ved at gå ud og evt. skal startes op igen, vil der komme mere røg.

Så måske I kan forsøge at lære ham lidt ekstra op?

Relaterede artikler:

- Kan du klage over naboens røg fra brændeovnen?

- Udendørs spa og vildmarksbad – køb og vedligeholdelse

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden