Malene Dethmer ved godt, at en stor del af hendes frygt for dyrene i og omkring hendes hus er ulogisk. Og hun har efterhånden lært så meget om dyrene, at hun ved, hvornår hun bør være opmærksom, og hvornår situationen er helt ufarlig. 

Alligevel kan hun fysisk mærke angsten komme krybende, da samtalen falder på svaler.

- Mit stressniveau bliver ret højt, når jeg hører svalernes lyd. Jeg var på et tidspunkt på en arbejdsplads, hvor der var ovenlysvinduer, og jeg kunne høre svalerne igennem. Min krop gik helt i alarm, mens ingen af mine kolleger kunne høre dem. Bare det, at vi taler om det nu, så kan jeg mærke, at det hele trækker sig sammen. Det er den der følelse af ’kæmp eller flygt’, forklarer hun.

En svale på førstesalen betød nabohjælp

Angsten for svaler, kan give store udfordringer for Malene, når hun bor i sit bondehus på Lolland, hvor hun tilbringer ca. halvdelen af sin tid.

- Jeg frygter som udgangspunkt, at alle dyr går lige efter struben - undtagen søde hunde
Malene Dethmer

- Jeg har en del svaler omkring mit hus, og de kan finde på at flyve ind ad et vindue på klem, når de leder efter et sted at bygge rede, og så kan de ikke komme ud igen. Jeg oplevede på et tidspunkt en svale, der fløj ind på min førstesal, og der måtte jeg sidde og vente nede i stuen i en halv dag, før en nabo kom og hjalp mig. Naboen åbnede bare vinduet helt op, og så fløj svalen ud med det samme. 

- Det ville være rart, hvis jeg selv kunne lukke den ud, så jeg ikke skal sidde en halv dag og vente på grund af en svale! Så kan man jo gøre noget andet imens, men når kroppen er helt spændt op af angst, så er det hårdt. Alle urinstinkterne kommer i gang, fortæller hun.

Fugle har jaget Malene

Malenes angst for svaler er ikke helt ubegrundet. Hun har nemlig oplevet, at de hurtige fugle er fløjet efter hende, når de bygger rede, ligesom hun har oplevet, hvordan en svale, der har forvildet sig ind i huset, kan svine det hele til med ekskrementer.

- Meget af min frygt er irrationel, og det kan jeg godt grine af, men en svale der overskider det hele - det er virkelig ikke sjovt.

Mus og edderkopper er blevet nemmere at leve med

Også mus og edderkopper, har tidligere sat angsten i gang i Malene. I dag har hun levet med dem så længe, at hun har lært deres natur bedre at kende, og det giver hende mere ro.

- Jeg er blevet mere tryg ved edderkopper og insekter. Det handler om, at man lærer, at det nok går. Jeg blev spejderleder nogle år efter, jeg fik huset, og jeg er faktisk mere cool end nogle af børnene, griner hun.

- Jeg frygter, at alle dyr går lige efter struben

- Mus og mår har også været i huset længe, og jeg er blevet mere rolig i forhold til det. Det, der stadig skræmmer mig, er tankerne om, at de løber hen over gulvet, og jeg træder på dem! I virkeligheden har jeg aldrig prøvet det, så det er bare tanker, fortæller hun.

- Jeg frygter som udgangspunkt, at alle dyr går lige efter struben - undtagen søde hunde. Det kan jeg godt grine af, og det er åndssvagt, jeg ved jo, at de fleste dyr er mega sky, men det er de tanker, jeg får.

Malene har dog efterhånden lært både sit hus og de lokale mus’ rutiner bedre at kende, og det hjælper på frygten for de små gnavere. 

- Jeg ved nu, hvilke tre steder musene kommer ind i huset, og jeg ved, at det primært er i september, når der lige er høstet. Jeg har lært, hvornår det sker, og det gør det meget nemmere for mig at håndtere. 

Mår ’ødelagde’ første sal

Husmåren kan være en larmende og aggressiv lille gæst at få besøg af. Den kan finde på at kradse i isoleringen, besørge på loftet og slæbe døde dyr med op for at spise dem, hvilket kan give slemme lugtgener. 

- Mår ser bidske ud, og de spolerer det hele! Jeg har lavet fuldstændig ny første sal på mit hus pga. måren. De dansede rundt på loftet, ødelagde ting, og urinerede over det hele. Det stank i hele huset, og stanken sad i isoleringen.

Kuglepen og æg i kampen mod mus og mår

Malene har prøvet mange forskellige ting, for at slippe af med måren. Men hun er kommet frem til, at der kun er en rigtig løsning.

- Jeg har prøvet med sådan noget ”Gå væk mår”, der stinker. Men så stinker huset jo også! Høj musik hjælper heller ikke, og mår-fælden kunne jeg høre, at de dansede rundt om – de gik bare ikke i. Og jeg er opdraget til ikke at bruge gift. Der er kun én løsning, og det er at få lukket huset ordentligt af.

I arbejdet med at lukke huset ordentligt af, brugte Malene to enkle redskaber for at teste, hvor der skulle sættes ind; en kuglepen og et æg.

- Jeg har lært, at hvis du kan stikke en kuglepind ind i et hul i huset, så kan der også komme mus ind. Og kan et æg komme igennem, så kan der også komme en mår igennem, og så skal der lukkes af.

- Min nabo kom for nylig ind og sagde, at nu er er måren flyttet ind til dem. Det må betyde, at jeg endelig har fået lukket mit hus godt nok af, griner hun. 

Hypnotisør skal dæmpe Malenes frygt for dyr

Men selv om Malene kan grine af sin angst for dyrene, så forstyrrer det alligevel stadig så meget, at hun planlægger et nyt skridt i kampen for at blive angsten kvit.

- Jeg har overvejet at gå til hypnotisør. Det er primært fordi, jeg er bange for de svaler i forårsmånederne. Jeg går jo rundt med lukkede vinduer året rundt, og når jeg skal tværs over gårdspladsen, hen til min bil, er jeg også bange. Jeg tror, at en hypnotisør ville kunne hjælpe mig til at slappe mere af. Jeg kunne godt tænke mig et forhold til svaler, som jeg har det nu med edderkopperne, at det er ok, at de er der, fortæller hun.

Glæden ved bondehuset overstiger angsten for dyrene

Men hvorfor udsætter Malene sig overhovedet for angst og frygt, når hun blot kunne blive i sin dyrefri lejlighed i Vanløse? 

Svaret er naturen og roen, og Malene nægter at lade sin angst vinde over de glæder, der følger med det gamle bondehus. Hun har opdaget, at jo mere hun lærer dyrene at kende, jo mindre farlige føles de.

- Dyrene har aldrig fået mig til at overveje at fravælge huset. Så jeg har bare måttet finde ud af det. Første gang jeg fik mår i huset, var det slet ikke sjovt, men så handlede det om at finde ud af, hvad man gør. Sidst der var en mår i huset, var i foråret 2020, der var lidt svagheder i det nye, der var bygget på huset, så den kom ind. 

- Musene har jeg vænnet mig til, og jeg har fået lukket huset meget bedre af, så der er ikke så mange mere. Og jeg er endnu ikke er blevet bidt i struben, griner hun.