Spørg Bolius

Maling af mahognivinduer

Hej Bolius.

Vi bor i en murermestervilla fra 1936 og skiftede vinduer i år 2000 til mahognivinduer på 1. sal.

Den rødbrune farve passer ikke så godt, så vi vil gerne male vores maghogni vinduer hvide i forbindelse med udskiftning af vinduerne stueetagen.

Vi har næsten hvert år behandlet mahognivinduerne med træolie med fugicider, dog ikke de seneste 3 år. De virker fortsat mættede af olie og fremtræder stadig rødbrune.

Kan i oplyse, hvilken type maling, vi skal anvende, og hvilket forarbejde der skal til.

Vinduerne er på første sal, hvilket gør det vanskeligt at gøre et stort forarbejde med slibning mv. da arbejdet skal foregå fra en stige. Samtidig vil vi gerne have en løsning, så vi for fremtiden ikke skal male mere end højst nødvendigt.

Vi har på fornemmelsen, at det er vanskeligt at male med almindelig vandopløselig maling, der næppe vil binde oven på oliebehandlingen. Så måske skal vi i gang med en gammeldags oliemaling?

På forhånd mange tak.

Med venlig hilsen

Henrik L.

Kære Henrik L.

Som hovedregel det bedst at behandle træet med samme behandling som det oprindeligt har fået, men hvis i vil give jeres vinduer en heldækkende behandling med maling eller træbeskyttelse skal i finde et produkt der kan arbejde sammen med og binde på den træolie i har givet træet og som er trængt ind i træet.

Forhør jeg hos fabrikanten af det  produkt i har brugt, de kender den præcise sammensætning, og hør om de har et dækkende produkt der kan binde på det oliebehandlede træ.

Når i går igang er det yders vigtigt at gøre forarbejdet grundigt,  være omhyggelig med afvaskning slibning o.s.v. og nøje følge fabrikantens anvisninger m.h.t lagtykkelse tørretid o.s.v.

Vindues rammerne kan i tage af og lægge på to bukke, det er meget nemmere at gøre arbejdet ordentligt når man har vinduerne vandret og en ordentlig arbejdshøjde i stedet for at stå på en stige.

I kan læse mere her: http://www.bolius.dk/alt-om/vinduer-og-doere/artikel/gode-raad-naar-du-skal-male-vinduer/

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden